اما و اگرهای طرح کتاب من

 

(لیزنا، گاهی دور/گاهی نزدیک 127): حسین آقایی، کتابدار کتابخانه عمومی ملت، شهرستان تکاب، آذربایجان غربی:

با عنایت به تجربه 21 ساله ی حقیر در کتابخانه عمومی ، آنچه که در نهاد کتابخانه ها می تواند در زمینه کتابخوان نمودن افراد جامعه مؤثر واقع گردد ، ایجاد انگیزه و علاقه به مطالعه در افراد و تهیه و در اختیار نهادن متون مورد درخواست ایشان است که متأسفانه با عنایت به هزینه کردهای غیر مسؤلانه در این راستا و عدم توجه به نیازهای مطالعاتی جامعه طی سالیان ماضی ، همواره راه بر این دو محور اصلی بسته مانده و اقبال به سوی کتاب و کتابخوانی با تنزل روبرو بوده است . در دوره ی قبلی ریاست نهاد طرحی با عنوان طرح کتاب من به مورد اجرا گذاشته شد که آنهم با مشکلاتی روبرو گردیده و از هدف اصلی خود باز ماند . مشکل طرح کتاب من در دوره قبلی عدم شناخت متصدیان امر نسبت به نشر متون محتوایی و موجودی منابع و همچنین تک قطبی بودن روش سفارش  و خرید بود که درحقیقت با این نام و به کام انتشارات خاص رقم خورد و راه به جایی نبرد. در طرح یاد شده کتابخانه های عمومی و کتابداران و مسؤلینش را مجبور به رعایت سقفی در طول ماه نمودند که متأسفانه کتابدار یا مسؤل کتابخانه بی اذعان به شناخت جامعه ی کتابخانه اش و حسب نظر شخصی خویش و مصلحت خود تعدادی کتاب را در لیست درخواست قرار می داد که یا در مخزنش مشابه آن موجود بود یا آن کتاب طرف قرارداد نهاد برای خرید نبود تا بلکه از زیر فشار این امر به نوعی شانه خالی نماید و این امر با عنایت به تعدد منابع کارآمد در بازار، طرح مذکور را به چالش کشانده و اعتراضات و عیوب متعددی را به همراه آورد.

 

آنچه که در طرح کتاب من مد نظر بزرگواران آن زمان و بانیان طرح بود این بود که مراجعین طبق آشنایی با طرح مذکور بتوانند منابعی را که در کتابخانه های محل زندگیشان نبوده را سفارش داده و مورد مطالعه قرار دهند اما در خیلی از کتابخانه ها متأسفانه بجای مراجعین کتابداران این بار امانت را به دوش می کشیدند که مقبول نظر مراجعان نبوده و باز کتب رسیده از این امر در بایگانی قفسه ها برای خود جای تازه ای باز نموده و فقط بر تعداد کتب می افزود تا بر تعداد کتابخوان ، از طرفی طرح یاد شده به لحاظ عدم وجود تعداد زیادی از منابع سفارشی و طولانی بودن مدت زمان سفارش و دریافت ، از حوصله سفارش دهند می کاست و موجبات دلسردی وی نسبت به مطالعه می شد،که درست عکس هدف طرح در جامعه اثر گذار بود. لذا امید می رود مسؤلین دلسوز فعلی نهاد با پایش طرح مذکور و فراگیر نمودن طرح و اجرای دوره های آموزشی لازم به کتابداران این طرح را که ممکن بود اگر مسئولانه و دلسوزانه اجرا می شد، طرح خوبی ازکار درآید یا چیزی شبیه آن که بر اساس نیاز کاربران طراحی شده باشد را در کتابخانه های عمومی احیا نمایند تا انشاء الله شاهد پویایی کتابخانه ها و افزایش تعداد کتابخوان ها باشیم.

 

طرح یاد شده در دوره اجرای نیمه کاره خود به ویژه در آغاز کار به لحاظ کمی مورد عنایت و اقبال فراوان اما از نیمه راه و از زمانیکه که کاربران احساس کردند که همه آنچه دوست دارند بخوانند  با این طرح هم تامین نمی شود، با کم مهری روبرو شد و در نتیجه از لحاظ کیفی چنان رشدی نداشته و با رد تعداد کثیری از تقاضا ها و طولانی شدن تقاضاهایی که قرار بود اجابت شوند  در نوبتی طولانی می ماندند، راه را بر این امر بست و دلسردی را در چهره و ذهن مشتاقان طرح نشاند و یک بار دیگر آنها را پس زد و از کتابخانه فراری داد.. علی ایحال با عنایت به ارتباط مدیران فعلی با انتشاراتی های متعدد و تنوع امر انتخاب حسب علاقه به مطالعه متون ناشرانی خاص در افراد ، امید می رود با احیای مجدد طرح و سامان بخشیدن به روش درخواست و ارسال فوری آن از سوی ناشرین مخاطب ، مسیر بر این طرح عظیم هموار گردد و شاهد کتابخوان شدن تعداد کثیری از هموطنان عزیزمان باشیم. البته این هدف میسر نمی شود مگر ناشران بر حسب سلیقه کنار گذاشته نشوند و هر ناشری که مجوز نشر اثری را دارد، کتابش قابل تهیه باشد. انشاء الله. لذا با عنایت به تحقق آمال نهاد در دریافت سهم نیم درصد درآمد شهرداریها موضوع ماده 6 قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی که به همت دبیرکل محترم و تلاشگر نهادجناب آقای مختارپور عزیز و همکاران ارجمندش محقق گردید و پایه اصلی مالی کتابخانه ها را مستحکم گردانید، مشکل نقدینگی امر برای تهیه متون درخواستی نیز هموار گردیده و این امر راه را بر اجرای اصولی طرح مذکور بسط خواهد داد. به امید تحقق مجدد طرح کتاب من در سراسر ایران عزیز و درخواست های بی شمار هموطنان و مطالعه منابع مد نظر.

 

خاک پای همه کتابداران عزیز: حسین آقایی کتابدار کتابخانه عمومی ملت شهرستان تکاب از توابع استان آذربایجان غربی