ما از زندگی سعدی اطلاع زیادی نداریم

به گزارش لیزنا، نشست «مروری بر زندگی و آثار سعدی» روز یکشنبه دوم اردیبهشت ماه با حضور محمد دهقانی، نویسنده و محقق ادبیات در سرای اهل قلم خانه برگزار شد.

در این نشست دهقانی درباره آنچه امروزه از زندگی سعدی مکتوب است صحبت کرد و سپس چند حکایت از گلستان و یک غزل از این شاعر بزرگ فارسی را برای حاضران خواند.

دهقانی در ابتدای این جلسه بیان کرد: ما درباره زندگی سعدی کم می‌دانیم. به این دلیل که در فرهنگ ما ثبت و نگارش زندگی بزرگان عرف نیست. ما تنها می‌توانیم حدس بزنیم که سعدی در قرن هفتم می‌زیست و حدود هشتاد و چند سال عمر کرد که برای آن دوران عمری طولانی به حساب می‌‎آید. هر مطلب دیگری که نوشته شده است قصه است.

وی با بیان اینکه سعدی آینه تمام نمای فرهنگ ایرانی است ادامه داد: بیشتر اطلاعاتی که ما می‌توانیم به دست آوریم باز هم اتکا به آثار خود سعدی است که خیلی از آنها واقعیت ندارند و تنها قصه هستند.

دهقانی درباره این ادعا که سعدی سفرهای زیادی را به نقاط مختلف جهان داشته گفت: این ادعا نمی‌تواند درست باشد. می‌گویند سعدی از کودکی در عراق بوده ولی چه طور می‌شود که کسی از کودکی در ایران نبوده و این طور شعر فارسی بگوید. همچنین شعرهای عربی سعدی آن قدر قوی نیستند و بیشتر مطابق با سلیقه ایرانی است از زبان عربی.

وی همچنین درباره توجه سعدی به فرهنگ ایرانی گفت: بعد از فردوسی، سعدی شاعری است که بسیار به فرهنگ عجم و ایرانی توجه دارد. در اشعار سعدی همچنین اشاره مستقیم به شاهنامه و فردوسی وجود دارد.

این نویسنده درباره تاثیر گلستان در چین عنوان کرد: گلستان جز کتاب‌های مذهبی چینی است و چینی‌ها فارسی را با گلستان فرا می‌گیرند.

دهقانی در پایان اظهار داشت: سعدی فراگرفت که آدمی دائم در تقابل نیکی و بدی است. به اعتقاد سعدی انسان آونگی است که تا زنده است دائم در حرکت است. اخلاقیات سعدی ایجاد تعادل در این حرکت است.

برای شنیدن فایل صوتی این برنامه به سایت رادیو رویداد فرهنگی مراجعه کنید.