حضور نهاد در نمایشگاه به فعالیتهای فرهنگی بستگی دارد

 به گزارش خبرنگار لیزنا، دکتر عبدالحسین فرج پهلو عضو هیات علمی گروه اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، در خصوص ضرورت حضور نهاد کتابخانه های عمومی در نمایشگاه بین المللی کتاب،  اظهار داشت: این امر کاملا بستگی دارد به هدفی که  از برگزاری نمایشگاه کتاب، دنبال می کنیم. وقتی می گوییم نمایشگاه کتاب یعنی محلی برای به  نمایش گذاشتن کتاب تا مردم آنها را ببینند. اما به خاطر شرایط خاص نمایشگاهها، شاهد هستیم که  نمایشگاه کتاب، بیشتر حالت فروشگاه کتاب را دارد و وضعیت و حالت خاصی را پیدا کرده اند که در هیچ جای دنیا، نمایشگاه کتاب، این وضعیت را ندارد. در واقع باید گفت نمایشگاه کتاب از ماموریت اصلی خود دور شده و ما باید ببینیم که واقعا  می خواهیم نمایشگاه کتاب داشته باشیم یا صرفا فروشگاه کتاب!

 

وی افزود: به عقیده من، باید نمایشگاه کتاب  داشته باشیم نه فروشگاه، و با توجه به وضعیت فعلی نمایشگاه کتاب، که وضعیت خوبی نیست، اگر نهاد در چنین نمایشگاهی حضور یابد و کتاب خریداری کند، کتابهای خریداری شده او، در کتابخانه های عمومی، نیازهای افراد را تامین نمی کند،  از سوی دیگر، نهاد با خرید کلی خود در نمایشگاه سالانه کتاب، دیگر بودجه ندارد و قادر نیست که  در طول سال  بازهم  کتاب بخرد، در صورتی که قاعدتا باید چندین بار در سال، کتاب برای کتابخانه های عمومی، خریداری کند.

 

نمایشگاه کتاب، بیشتر شبیه یک فروشگاه است

 

او در ادامه سخنان خود بیان کرد: بنابراین این نمایشگاه، نمایشگاه  دلخواهی نیست و آنچه در آن هست را باید بخریم  نه آن کتابهایی که مطابق با سلیقه و علایق ماست. در واقع، در نمایشگاه کتاب، فقط آمار و ارقام درست می شود و شاید بتوان گفت، یک  پیک نیک بزرگ  است  که مردم به   آنجا می روند، گردش می کنند و کتابی هم می خرند. در صورتی که ناشران معتبر، در نمایشگاه کشورهای خارجی، کتابهایی را در نمایشگاه کتاب عرضه می کنند که تنوع زیادی دارد و  برای اطلاع مشتریان از این کتابها، در نمایشگاه عرضه می شود.

 

دکتر فرج پهلو ادامه داد: به نظر من،  در نمایشگاه کتاب، لازم است تبلیغات فرهنگی انجام شود و نهادها و سازمانهایی که دست اندرکار در حوزه فرهنگ هستند،  محصولات و خدمات خود را در آن نمایشگاه ارائه دهند، اگر نمایشگاه به این صورت باشد و فعالیت های فرهنگی در آن انجام شود، قطعاً حضور نهاد کتابخانه های عمومی نیز به عنوان سازمانی که متولی کتابخانه های عمومی است در چنین نمایشگاهی، موثر خواهد بود. اما با شرایط فعلی نمایشگاه، که خدمات و  فعالیتهای جنبی، سخنرانی ها و فعالیت های سرای اهل قلم، در نمایشگاه کتاب، ضعیف است و در فعالیت های اقتصادی نمایشگاه کتاب گم شده اند، با ورود نهاد به نمایشگاه کتاب، در جهت نیازهای مخاطبان، اقدام موثری انجام نخواهد شد.

 

کتابخانه عمومی باید ارتباط خود با مخاطبان و همچنین کتابداران را تقویت کند

 

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران در ادامه بیان کرد: کتابخانه های عمومی که در خدمت عموم جامعه هستند باید بدانند که عموم  مردم را چطور می توانند به  کتابخوانی تشویق کنند و چه راهکارهایی باید در این زمینه اندیشیده شود. یکی از این راهها، ارائه خدمات بهتر به مخاطبان از طریق کتابخانه های عمومی است. چرا که پل ارتباطی نهاد با مردم، کتابخانه های عمومی هستند که باید از طریق آنها، ارتباط و تعامل موثر خود با مردم را حفظ کند. مردم فقط برای امانت گرفتن کتاب یا استفاده از سالن مطالعه به کتابخانه های عمومی مراجعه نمی کنند، بلکه بسیاری از نیازهای اطلاعاتی خود را از طریق کتابخانه عمومی، رفع خواهند کرد. کتابخانه عمومی برای زنان خانه دار، افراد  بزرگسال، میانسال، خردسال و  هر قشری از جامعه باید بتواند خدمات رسانی کند و مطابق با نیازهای هر یک از این گروهها، کتاب برای کتابخانه، تهیه کند. طبق آخرین آمار، بیشترین کتابهایی که در کتابخانه های عمومی به امانت رفته، کتابهای کمک درسی، رمان و ادبیات است، لذا خدمات و محصولات کتابخانه باید  در راستای خدمات رسانی به کاربران ارائه شود. مسئله دیگر مربوط به ارتباط ضعیفی است که بین نهاد و جامعه کتابداری وجود دارد  و به نظر من، استحکام هر چه بیشتر این تعامل و ارتباط نیز امری ضروری و لازم است.