كتابداري بايد به عنوان يک شغل با فضيلت ديده شود

 

به گزارش خبرنگار لیزنا،  وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین تجلیل از کتابداران برگزیده کشور با اشاره به قرار گرفتن روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار امسال در آستانه اربعین حسینی گفت: «در آستانه اربعين همه ما عاشقان كوي اباعبدالله هستيم و اميدواريم به حق خون شهداي كربلا رهروان حقيقي آن حضرت باشيم. هم در دنيا و هم در اخري مشمول شفاعت آن حضرت شويم. ايام عزيزي است و همه دل‌ها به سوي كربلا است و خوشا به حال آنهايي كه زائران كوي حضرت هستند.»

صالحی امیری با تأکید بر اینکه امروز به عنوان يك كتابدار در جمع کتابداران سراسر کشور حاضر شده است افزود:‌ «امروز به اینجا آمده‌ام تا از نزديك افتخار حضور چند ساله خودم را در اين جامعه بزرگ اعلام كنم. من بزرگترين افتخار خودم را كتابداري مي دانم. مطمئن هستم شما با من همنوا هستيد كه اگر چه ما در نگاه جامعه ديده نمي شويم اما در درون رضايت قلبي داريم كه كتاب هميشه همراه ماست و ما منشأ ارتباط مردم با منابع بزرگ ديني، علمي و اخلاقي هستيم.»

وی تنها راه رسیدن به توسعه کشور را توسعه فرهنگ دانست و افزود: «جاده توسعه فرهنكي هم از كتاب آغاز مي‌شود. بستر و جاده حركت به سمت توسعه فرهنگي كتاب، كتابخواني و كتابخانه است. توسعه فرهنگي زيرساخت توسعه ملي است.»

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: «همه بزرگان و اصحاب فرهنگ كه در اين جمع حاضر شدند به احترام کتابداران آمده‌اند و اين بدان معني است كه بزرگان فرهنگ قدر کتابداران را مي‌دانند. حضور من در مراسم بزرگداشت امسال به عنوان رييس هيئت امنا و سال‌هاي قبل به عنواي عضو هيئت امنا يك پيام دارد و آن اينكه خود را عضو كوچكي از خانواده بزرگ كتابداران سراسر كشور مي‌دانم.»

صالحی امیری با اشاره به اینکه بايد دنبال راهكارهاي جديدي براي توسعه كتاب، كتابخواني و كتابخانه باشيم، گفت: «براي اين كار اولين اصل اين است كه باور كنيم كتابخانه محيطي بسته براي تحويل كتاب به متقاضيان نيست، بلكه كتابخانه بايد يك مركز فرهنگي باشد. آقاي مختار پور، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در چند سال گذشته عملكرد بسيار موفقي در نهاد كتابخانه‌هاي عمومي داشتند و به جرأت مي گويم كه ايشان از موفق‌ترين مديران نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور پس از انقلاب هستند. تقاضاي من از ايشان و شما کتابداران خوب و دلسوز اين است كه حركتي را آغاز كنيد كه كتابخانه در هر جايي كه وجود دارد به كانون فرهنگي تبديل شود طوري كه هر كس نياز به مصرف كالاي فرهنگي دارد به كتابخانه مراجعه كند. كتابخانه در كنار مسجد و مدرسه مفهوم پيدا مي كند و اينها بايد در كنار هم تعريف شوند.»

وی توسعه کتابخانه‌های تخصصی را بسیار مهم دانست و افزود: «توسعه كتابخانه‌هاي تخصصي مي‌تواند بخشي از نيازهاي مخاطبان را برآورده كند. امروز، عصر تخصص‌هاست. درست است كه نام اين نهاد، كتابخانه عمومي است اما در دل خود مي‌تواند مجموعه‌اي از كتابخانه‌هاي تخصصي را هم داشته باشد. كتابخانه‌ها نبايد محل انباشت كتاب باشد. كتابخانه بايد مركز مصرف فرهنگي باشد و اين جز با اجتماعي شدن كتابخانه‌ها، این مهم ميسر نيست. دبیرکل نهاد گزارشي از منابع كتابخانه‌هاي در سال‌هاي گذشته دادند كه بسيار نگران كننده بود. اين آمار به ما نشان مي‌داد درصد زيادي از كتاب‌ها در قفسه‌هاي كتابخانه بدون اينكه خوانده شوند خاك مي خورد. اين بدين معني است كه كتابخانه را اجتماعي نكرديم. بايد نياز سنجي فرهنگي منطبق با فرهنگ بومي و ملي شكل بگيرد و تأمين منابع بر اساس نيازها انجام شود.»

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکی از نیازهای مهم امروز را کتابداری الکترونیک معرفی کرد و گفت: «ما بايد به سرعت به سمتي برويم كه روش‌هاي تأمين منابع را تغيير بدهيم. در اجلاس ايفلا 2016 كه من در آن شركت كردم، مصوب شد كه كتابخانه‌هاي موبايلي در 2020. يعني سه سال آينده بايد همه كتابخانه هاي جهان در يك سيستم مجازي به مشتريان خودشان خدمات بدهند. ما فاصله زيادي با اين هدف داريم اما كتابخانه‌ها بايد به اين سمت بروند. هر كسي از هر نقطه كشور و هر زمان و مكاني كه اراده كند وارد كتابخانه شود و از روي دستگاه خود كتاب‌هاي مورد نيازش را مطالعه كند. مطمئنم اين مسئله از ظرفيت شما كتابداران و مديريت اين نهاد بر مي‌آيد.»

صالحی امیری، خلاقيت و نوآوري را در عملکرد کتابخانه‌های عمومی بسیار مهم دانست و افزود: «حركت‌هاي خوبي توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور انجام شده كه قابل تقدير است، اما بايد حركت عظيمي در مجموعه نهاد شكل بگيرد كه بتواند خلاقيت‌هاي بيشتري در توزيع، مصرف و دسترسي به منابع و تعامل با خوانندگان داشته باشد. امروز اينگونه مطرح است كه كتابدار و كتابخانه بايد به سمت مصرف كننده بروند اين ممكن نيست مگر اين كه از فضاي سنتي حركت كنيم. تقاضاي من از شما كتابداران بزرگوار اين است كه از شبكه هاي مجازي غافل نشويد. شبكه‌هاي اجتماعي فضاي مناسبي براي شما فراهم مي‌كنند كه هم پيام‌هاي مناسبي را منتشر كنيد و هم با مشتريان و اعضاي كتابخانه ارتباط بگيريد.» 

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان به این نکته تأکید کرد که بايد كرامت و منزلت كتابداران پاس داشته شود و گفت: «باید اين قشر مظلوم و محروم و قانع را حمايت كنيم. ما بايد منزلت كتابداران را در عرصه فرهنگي پاس بداريم. كتابداري بايد به عنوان يك شغل با فضيلت ديده شود و مسئولان اين شغل شريف را به رسميت بشناسند. معيشت و امنيت شغلي درخواست اصلي كتابداران است كه در مجموعه هيئت امنا براي ثبات و امنيت شغلي و براي توجه ويژه به آنها قدم‌هايي برداشته شده است. ما معتقديم نقطه اتصال در حوزه فرهنگي با متن جامعه كتابخانه‌ها و كتابداران هستند. اين جايگاه را ارج مي نهيم و اين قول را مي‌دهم در جهت تعالي نهاد و توجه  به كرامت و منزلت شما انسان‌هاي بزرگوار قدم‌هاي موثرتري برداريم.»