توسعه کتابخوانی در کشور با تاسیس کتابخانه های روستایی

 

به گزارش لیزنا،‌ محمد اله یاری فومنی در جمع خبرنگاران خراسان جنوبی با اشاره به کتابخانه ‌های روستایی، تاسیس این کتابخانه‌ها را گامی اساسی جهت تحقق عدالت فرهنگی خواند و گفت: به طور حتم تاسیس کتابخانه‌ های روستایی باعث همه گیر شدن فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کشور می شود.

 

محمد اله یاری فومنی معاون توسعه کتابخانه ‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور امروز شنبه دوم خرداد در نشست خبری با خبرنگاران این استان که در معاونت سیاسی و امنیتی استانداری خراسان جنوبی برگزار شد، توسعه کتابخانه‌های روستایی را از اولویت ‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور دانست.

 

اله یاری با اشاره به اهمیت ورود کتابخوانی به عرصه گفتمان فرهنگ عمومی و همچنین لزوم نهادینه کردن سنت اهدای کتاب در کشور، یادآور شد: در حال حاضر در کشور 3 هزار و 200 کتابخانه عمومی وجود دارد که بیش از 700 کتابخانه در مناطق روستایی است.

 

وجود کتابخانه‌های عمومی امکان دسترسی عادلانه مردم به کتاب را فراهم می‌کند



معاون توسعه کتابخانه‌ ها و کتابخوانی نهاد گفت: در شرایطی که حوزه نشر و توزیع کتاب در کشور گسترده نیست و مردم در نقاط دور دسترسی به ناشران ندارند، وجود کتابخانه‌های عمومی تا حدودی امکان دسترسی عادلانه مردم به کتاب را فراهم می‌کند.


اله یاری در این نشست با اشاره به برگزاری چند دوره آموزشی در راستای بالا بردن سطح کارایی حرفه‌ای کتابداران، از برنامه‌ریزی برگزاری جلسات ویژه کتابداران کودک، جهت تقویت مهارت‌های ارتباط با کودک و جمع خوانی قصه‌گویی از سوی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور خبر داد.


وی همچنین اضافه کرد: به زودی این دوره آموزشی برای کتابداران خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان نیز برگزار خواهد شد.


معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد با بیان اینکه از میان حدود ۳ هزار و ۲۰۰ کتابخانه عمومی کشور، یک هزار و ۲۰۰ باب دارای بخش مستقل کودک و نوجوان شده‌اند، افزود: نهاد، آموزش مهارت کتابخوانی و قصه‌گویی را برای مادرانی که فرزند دارند، در دستور کار قرار داده است.


اله یاری با اشاره به اینکه نخستین دوره آموزشی مهارت قصه‌گویی برای کتابداران کودک ادامه داد: این دوره در راستای افزایش مهارت‌های کتابداران کودک و نوجوان در اردیبهشت ماه سال جاری با حضور 67 نفر از کتابداران سراسر کشور برگزار شد.


معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد در بخش دیگری از این جلسه با اشاره به بررسی زیر ساخت ‌های لازم برای تهیه منابع مفید در هر کتابخانه، عنوان کرد: مطابق برنامه ریزی های انجام شده، نظرسنجی پیرامون منابع مورد نیاز هر کتابخانه‌ها از کتابداران در حال انجام است و با توجه به این برنامه‌ریزی، فرآیند ارسال منابع به هر کتابخانه اختصاصی شده و از ارسال منابع غیر ضرور به کمترین حد خواهد رسید.

 

اله یاری در ادامه عنوان کرد: در حوزه تامین اعتبارات نیز، امسال توجه به پوشش تنوع زبانی، قومیتی و دینی، تجهیز و تامین ویژه بخش کودک و نوجوان و ارتباط با ناشران و نویسندگان در اولویت قرار گرفته است.

 

وی در بخش دیگری از این جلسه به عدم حضور نهاد در نمایشگاه کتاب تهران امسال اشاره و گفت: بودجه حاصل از صرفه‌ جویی عدم حضور نهاد در این دوره نمایشگاه بین المللی کتاب، 500 میلیون تومان بوده است.

 

معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد همچنین افزود: فهرست تازه‌های نشر از طریق شبکه سراسری سامان (شبکه مجازی ارتباط کتابخانه ‌ها) در اختیار کتابداران قرار خواهد گرفت تا آنها با توجه به شناختی که از نیاز مخاطبان و جغرافیای فرهنگی کتابخانه‌های خود دارند، اقدام به انتخاب کنند.


اله یاری با بیان اینکه خرید نمایشگاه، جدای از ارسال‌های مستمر کتاب و نشر به کتابخانه‌ها است، ادامه داد: پس از تجمیع درخواست‌های کتابداران، بلافاصله مراحل سفارش، دریافت و ارسال منابع به کتابخانه‌ها آغاز می شود.

 

وی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اینکه قصد مقابله با فضای دیجیتال را نداریم، تصریح کرد: باید به صورت همسان دسترسی به فضا مطالعه را برای همه علاقه مندان ایجاد کنیم.

 

معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان با مطلوب عنوان کردن وضعیت کتابخانه‌های خراسان جنوبی، افزود: در حال حاضر در این استان 53 کتابخانه به صورت نهادی و 12کتابخانه به صورت مشارکتی فعال است.

 

مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی: طرح کتابخانه مرکزی استان خراسان جنوبی در ردیف پروژه های ملی قرار گرفته


محمدرضا رضایی مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی نیز در این نشست خبری با اشاره به به اختصاص زمینی با مساحت 10 هزار متر مربع برای ساخت کتابخانه مرکزی، عنوان کرد: طرح کتابخانه مرکزی استان خراسان جنوبی در ردیف پروژه های ملی قرار گرفته و پیش بینی اعتبار آن در سال 94 صورت گرفته است.


وی همچنین اظهار امیدواری کرد پس از انجام فرآیند تحویل زمین، برنامه‌ریزی جهت انجام امور مربوط به ساخت کتابخانه مرکزی صورت پذیرد.

 

رضایی در پایان یادآور شد: در حال حاضر استان خراسان جنوبی دارای 63 باب کتابخانه و بیش از 50 هزار نفر عضو فعال است.