کد خبر: 38271
تاریخ انتشار: یکشنبه, 23 دی 1397 - 08:54

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

کتابخانه های عمومی

نامه انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی به مجلس

احتمال تعطیلی بخشی از کتابخانه‌های عمومی با بودجه پیشنهاد شده در لایحه ۱۳۹۸

منبع : روابط عمومی انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران
 انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران در نامه ای خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی از احتمال تعطیلی بخشی از کتابخانه های عمومی کشور به دلیل عدم امکان اداره آنها با بودجه پیش بینی شده برای کتابخانه ها در لایحه بودجه سال 98 خبر داد. 
احتمال تعطیلی بخشی از کتابخانه‌های عمومی با بودجه پیشنهاد شده در لایحه ۱۳۹۸

به گزارش لیزنا، پس از ارسال لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ به مجلس شورای اسلامی، انجمن ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران، لایحه و بودجه پیش‌بینی شده برای کتابخانه‌های عمومی را بررسی کرد. نتیجه بررسی این بود که با بودجه پیشنهاد شده امکان اداره کتابخانه‌ها با حداقل‌های ممکن وجود ندارد و ممکن است بخشی از کتابخانه‌ها به تعطیلی کشانده شود. از این رو بر حسب رسالت و ماموریتی که انجمن بر عهده داشت، طی نامه‌ای این موضوع به اطلاع مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم رسید.

متن نامه به شرح زیر است:

 

جناب آقای دکتر لاریجانی

رئیس محترم مجلس شورای اسلامی

سلام علیکم؛

با احترام، همانگونه که مستحضرید ورود فناوری‌های نوین به جامعه موجب شکل‌گیری جریان نامناسب اطلاعات مغشوش در سطوح مختلف اجتماعی شده است که بعضا اغتشاش اطلاعاتی به اندازه ای است که خطر فروپاشی ساختارهای اجتماعی را نیز به ما گوشزد می‌کند. تقویت نهادهای اجتماعی اصیل، ریشه‌دار و موثر، راه‌حل مواجهه سنجیده با این پدیده  و کمک به آحاد جامعه برای تعامل مطلوب و رفتار سازنده در تعاملات اطلاعاتی است. کتابخانه‌های عمومی در زمره مهم‌ترین نهادهای اجتماعی اصیل در شکل‌دهی و پشتیبانی از رفتار اطلاعاتی بالغ در مواجهه با پدیده‌های نوین اطلاعاتی حال و آینده قلمداد می‌شوند.

اجرایی شدن بخشی از اسناد ملی نظیر «سند نقشه جامع علمی کشور» و یا اسناد مرتبط با مطالعه و کتابخوانی و دیگر سیاست‌های فرهنگی نیازمند حمایت از کتابخانه‌های عمومی است. کتابخانه‌های عمومی با توجه به پراکندگی جغرافیایی و تعامل بدون تبعیض با اقشار مختلف مردم، گام‌های بلندی در تحقق عدالت اجتماعی و ایجاد دسترسی آحاد مردم به کتاب و منابع اطلاعات برداشته‌اند. با توجه به توسعه روزافزون شبکه‌های اجتماعی و عدم توجه مناسب به ارتقای سواد اطلاعاتی شهروندان، در صورت عدم پشتیبانی مناسب از کتابخانه‌های عمومی نابسامانی‌های جدی در عرصه فرهنگ عمومی و منظومه دانشی کشور بیش از این خودنمایی خواهد کرد.

با این حال، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور  که به عنوان متولی قانونی اداره کتابخانه های عمومی در کشور  شناخته می‌شود و قریب به یک و نیم دهه از شکل گیری آن می گذرد، به صورت جدی مورد حمایت قرار نمی‌گیرد. اختصاص بودجه مناسب به این نهاد می‌تواند تحرک جدی در نظام اطلاعاتی کشور و ایجاد دسترسی عادلانه به اطلاعات برای آحاد مردم ایجاد کند. شایان ذکر است که بودجه تخصیص یافته در سال های گذشته و نیز بودجه پیشنهادی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ برای ۲۴۰۰ کتابخانه که دارای بیش از ۷۰۰۰ نیروی انسانی تحصیل کرده است، بسیار ناچیز است و بیم آن می‌رود که به دلیل عدم تکافو، بخشی از کتابخانه‌های عمومی به تعطیلی کشانده شود.  این در حالی است که با وجود رشد شتابان سال های اخیر، بیش از ۱۶۰ شهر و ۲۳۰۰ دهستانِ بزرگ در نقاط دور و نزدیک کشور هنوز بدون کتابخانه عمومی است و طبق استانداردهای جهانی، ایران اسلامی به بیش از ۱۶۰۰۰ کتابخانه عمومی نیاز دارد. گرچه  برای راه اندازی، تجهیز و اداره کتابخانه عمومی در شهرها و روستاهای مذکور و ارتقای کمی و کیفی کتابخانه های عمومی به سطح استاندارد‌های حداقلی جهانی برنامه مدونی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور  تدوین شده است، با این حال عدم تخصص منابع مالی لازم، پیاده‌سازی این برنامه‌ها را غیر ممکن خواهد کرد.

جناب آقای دکتر لاریجانی، بیم آن می رود که احتمال کاهش منابع مالی بیشترین تاثیر خود را بر پیکره ضعیف کتابخانه های عمومی کشور بگذارد و حرکتی را که با خون دل کتابداران متخصص و متعهد شکل گرفته و روزنه امیدی برای دستیابی به عدالت اطلاعاتی در کشور ایجاد کرده است، در نیمه راه ناتمام بگذارد. «انجمن علمی ارتقای کتابخانه های عمومی  ایران» تمام تلاش و مساعی خود را برای حمایت معنوی و اندیشه‌ای از نظام کتابخانه‌های عمومی کشور به کار بسته و انتظار دارد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیون‌های مربوطه و به ویژه کمیسیون تلفیق با مساعدت جنابعالی حمایت ویژه ای از نهاد کتابخانه های عمومی کشور به عمل آورند تا ضمن تداوم حرکت رو به رشد کتابخانه‌های عمومی کشور، بسترهای ایجاد دسترسی به اطلاعات در سراسر ایران اسلامی به ویژه در روستاها و مناطق کمتر برخوردار فراهم شود.

 

با آرزوی توفیق الهی

دکتر محمد حسن‌زاده

رئیس انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران

کرمانشاه
|
Iran
|
1397/10/24 - 12:25
0
3
جای بسی تعصف است که دولت 15 هزار میلیارد تومان از جیب ملت به خودرو سازانی کمک می کند که بعد از 40 سال هیچ گونه پیشرفتی نداشته و مدام در حال اصراف بیت المال هستند در حالی که یک بیستم این بودجه نهاد را زنده می کند و فرهنگ کتابخوانی را پویا تر. شرکت ایران خودرو با این همه نیروی مازاد چرا نباید تاوان بدهد هر جا بودجه کم می آید دیواری کوتاه تر از فرهنگ ندیدن؟
کتابدار
|
iran
|
1397/10/24 - 08:15
1
3
از دولت فعلی بیش از این هم انتظار نمیره
یک کتابدار
|
Germany
|
1397/10/23 - 20:48
0
7
امیدوارم مسئولین فکری به حال نهاد کنند وگرنه باید بعد از این همه سال زحمت و سختی منتظر تعدیل نیرو باشیم.
واقعا این رویکرد به مقوله کتاب و کتابخوانی و پیشبینی بودجه در شان مردم ایران اسلامی نیست
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: