به گزارش لیزنا، مسئول گنجینه تاریخ حرم رضوی با اعلام این خبر گفت: “در این مجموعه، 89 قطعه عکس تاریخی مربوط به اماکن متبرّکه حرم مطهّر رضوی و اطراف آن، در محل این گنجینه در معرض نمایش عموم قرار گرفته است”.
مجید مهردوست تصریح کرد: “کهنترین عکس این مجموعه، مربوط به سال 1275 قمری (برابر با سال 1238 خورشیدی) است که توسط عکّاس ناصرالدین شاه گرفته شده است”.
وی با بیان این که صحنها، ایوانها، رواقها، نمای گنبد و گلدستهها، ضریحهای مضجع شریف، مدرسهها، مراسم خاص روزهای عزاداری در حرم مطهّر، بافت قدیمی اطراف حرم مطهّر و ... در این عکسها به ثبت رسیده است، تشریح کرد: “در این عکسها، همچنین نمایی از مسجد پیرزن و صحن جامع گوهرشاد در دوره قاجار (سال 1309 قمری)، گلدسته تخریبشده سَمت غربی مسجد گوهرشاد پس از وقوع زلزله در سال 1315 خورشیدی، مرمّت و نوسازی گنبد پیر پالاندوز در ضلع شرقی حرم، طلاکاری گلدسته ایوان طلا (ایوان نادری) در دوره قاجار (سال 1383 قمری)، مراسم سلام مؤیّدالدوله (متولّی آستان قدس رضوی و والی خراسان) در ایوان طلای صحن عتیق (انقلاب) در روز ورودش به مشهد در سال 1309 قمری، قبرستان قتلگاه و ضلع شمال شرقی مشهد در اواخر قاجار که در آن، بافت قدیم شهر مشهد و یخچالهای قدیمی شهر به وضوح نمایان است، نمایی از گنبد و گلدسته حرم، پس از به توپ بسته شدن آنها توسط قوای اشغالگر روسیه تزاری در سال 1290 خورشیدی و بسیاری از نماها و وقایع تاریخی حرم رضوی به ثبت رسیده است”.
مهردوست، این عکسها را متعلّق به عکّاسان خبره و نامی دانست و اظهار داشت: “عبدالله قاجار، آقا رضا عکّاسباشی، آنتونیو جیانوزی، هربرت سایکس، غلامحسین همّتیان، علیاصغر ناصری مهر، محمدصانع، سید محسن سجّادی، سید علی حسینیاننسب و حسن توکّلی، عکّاسان این مجموعه هستند و عکّاسِ 55 قطعه عکس نیز نامعلوم است”.
وی همچنین اظهار داشت: “این عکسها در ابعاد 100 در 70 و 70 در 50 سانتیمتر و به دو صورت سیاه و سفید و رنگی است که بر اساس سیر تاریخی از قدیم به جدید در معرض نمایش قرار گرفتهاند”.
گفتنی است که گنجینه تاریخ حرم رضوی، واقع در طبقه همکف موزه مرکزی آستان قدس رضوی، تنها گنجینه آثار تاریخی در کشور است که تمامی اشیای بهنمایشدرآمده در آن در ارتباط با حرم مطهّر حضرت علی بن موسی الرضا علیهالسلام است.