قزلی در نشست چالش‌های ادبیات کلاسیک و ادبیات معاصر آستراخان روسیه:
نویسندگان کودک و نوجوان، پیامبران زندگی معاصر ما هستند

به گزارش لیزنا، در این نشست که با حضور گالینا زاتی‌یِوا وزیر فرهنگ استان آستراخان روسیه، ولادیمیر تولستوی مشاور فرهنگی رئیس جمهور روسیه و الکساندر ناباکوف، سردبیر یکی از مجلات ادبی معتبر مسکو برپا شده بود، نمایندگانی از ایران، اُکراین، بلاروس، آذربایجان، مسکو و آستراخان به سخنرانی پرداختند.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در این همایش با اشاره وضعیت کنونی مرزبندی جغرافیایی گفت: ما در زندگی درگیر مساله های زیادی هستیم؛ سیاست، اقتصاد، اختلاف زبان، اختلاف مذاهب، اختلافات قومیتی. گاهی این مساله ها چه بخواهیم و چه نخواهیم بین ما فاصله می‌اندازند. ساده‌ترین این فاصله ها، مرزها هستند. مرزهایی که باعث می شوند ما انسانها حتی در پاسپورت‌هایمان با هم تفاوت کنیم. گاهی این فاصله ها وحشتناکتر و دردناکتر می شوند، مثلاً تبدیل به جنگ می شوند. فاصله ها و اختلافات پیچیده هستند و حل شدنشان به دست یک نفر نیست. دولتها، مجلسها، ارتشها، روحانیون و ... باید با هم هماهنگ شوند.

وی افزود: اما زندگی دیگری هم هست، زندگی بر کاغذ و با کلمات. ادبیات دنیایی است بسیار وسیع و عمیق، ولی خالق این دنیا تنها نویسنده است. نویسنده برای آفریدن احتیاج به هماهنگی با دیگران ندارد. می تواند آزادانه و بدون محدودیت یک زندگی بسازد که در آن، زیبایی ها، دوستی ها و آبادانی ها، محور اصلی باشند. ادبیات و داستان می تواند دنیایی خلق که الهام بخش انسانها باشد برای ساختن زندگی شان در واقعیت.

در ادامه، مهدی قزلی با اشاره مسئولیت نویسنده در دوران کنونی تصریح کرد: به همین دلیل مسئولیت اجتماعی نویسندگان و اهل ادبیات بیش از یک شهروند عادی است، مسئولیتی پیامبرگونه. مخاطب پیامبران، فطرت انسانی انسانها بود، نویسندگان هم، چنین هستند. در این میان البته نویسندگان کودک و نوجوان چاره ای جز این ندارند، چون بچه ها فقط زبان طبیعت و فطرت را درک می کنند.

قزلی سخنرانی خود را با بیان رسالت خطیر نویسندگان کودک و نوجوان به پایان برد و اظهار داشت: فطرت و قلب کودکان و نوجوانان در گذشته کلاسیک و زمان حال معاصر تغییر نکرده، پس هدف نویسندگان کودک و نوجوان هم عوض نشده است. شاید راههای رسیدن به این هدف، متفاوت و زیاد شده باشد، اما مقصد همان است. شاید بتوان گفت نویسندگان کودک و نوجوان، پیامبران زندگی معاصر ما هستند.

گفتنی است، نخستین همایش بین المللی ادبیات برای کودکان و نوجوانان، صبح جمعه 27 اردیبهشت با حضور نویسندگانی از کشورهای حاشیه دریای خزر، اوکراین و بلاروس، در شهر آستراخان روسیه آغاز به کار کرده است.

هیات اعزامی از ایران در این اجلاس متشکل از مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی است که به دعوت وزیر فرهنگ و گردشگری استان آستراخان به این شهر سفر کرده و محمدرضا یوسفی و عزت‌اله الوندی، نویسندگان برجسته حوزه کودک و نوجوان که با معرفی بنیاد شعر و ادبیات داستانی در این همایش حضور دارند.