کد خبر: 3593
تاریخ انتشار: چهارشنبه, 19 آبان 1389 - 02:00

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

گفتگو

حضور پربار دانشمندان ایرانی در عرصه های بین المللی

مطالعه درباره تولیدات علمی ایران نشان می دهد که دانشمندان ایرانی در سال های اخیر در عرصه های بین الملی حضوری پربار دارند .

 

به گزارش پایگاه خبری کتابداری و اطلاع رسانی ایران (لیزنا)، دکتر جعفر مهراد با بیان این مطلب درباره توانمندیهای دانشمندان ایرانی افزود : اکنون دانشمندان ایرانی خود راه را برای رسیدن به مرزهای دانش و جبهه های تحقیق گشوده اند و نشر مقالات علمی در مجلات معتبر بین المللی اکنون به یک فرهنگ تبدیل شده و برای این مسیر بازگشتی وجود ندارد.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تصریح کرد: بستر سازی و آماده نمودن زمینه های تولید علم که سیاستی است با اهمیت که توسط وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نیز دانشگاه آزاد اسلامی اتخاذ شده است دانشگاهها و مراکز تحقیاتی کشور را بر آن داشته است که با پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی چرخه تولید علم را در کشور توسعه بخشند.

وی اظهار داشت: از تمام فعالیت های علمی دانشمندان ایرانی که حتی با هدف کاربردی کردن علم تحقیق و پژوهش می کنند و مورد اخیر به شدت توسط دولت جمهوری اسلامی ایران حمایت می شود . استادان و پژوهشگران مقالاتی را در مجلات معتبر بین المللی به چاپ می رسانند که باعث اعتلای ایران و مطرح شدن دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور در عرصه های جهانی می شود .

دکتر مهراد گفت : دانشمندان ایرانی در بسیاری از رشته های موضوعی موفق اند و رتبه علم ایران در رشته های مورد مطالعه حکایت از توانمندی و قابلیت های پژوهشگران ایرانی دارد . به گفته سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ایران در رشته مهندسی شیمی در سال 1388 رتبه 11 جهان را به دست آورده است .

ایران با تولید 610 مقاله در بین 119 کشور توانسته قبل از ترکیه ( 606 مقاله ) ، روسیه (602 مقاله ) و لهستان (576 مقاله ) به این مقام دسترسی پیدا کند . پیش از ایران کشورهای چین ، آمریکا ، آلمان ، هندوستان ، ژاپن ، کره ، فرانسه ، اسپانیا ، کانادا و انگلستان به ترتیب با تولید 3495  ، 3059 مقاله ، 1140 ، 1127 ، 1113 ، 1032 ، 978 ، 878 ، 867 ، 816 مقاله رتبه اول تا دهم جهان را کسب کنند .

دکتر مهراد درباره فعالیت های علمی انتشاراتی دانشمندان ایرانی در رشته مهندسی صنعتی ( تولیدی ) گفت : در این رشته نیز جایگاه ایران با تولید 170 مقاله در سال 1388 در بین 76 کشور که در این حوزه مقاله علمی به چاپ   رسانیده اند یازدهم می باشد . کشورهای ترکیه با 141 مقاله ، ایتالیا با 140 مقاله و استرالیا با 110 مقاله بعد از ایران قرار دارند . کشورهایی که در رشته مهندسی صنعتی رتبه های اول تا دهم را به دست آورده اند عبارتند از : آمريکا با 942 (17.7 درصد) چين با 650 (12.2درصد) ، ژاپن با 389 (7.3درصد) ، تايوان با 304 (5.7 درصد) ، هندوستان با 294 (5.5 درصد) ، انگلستان با 285 (5.4درصد)، آلمان با 189 (3.6 درصد) و فرانسه با 184 مقاله (3.5درصد) . سهم توليد علم ايران در رشته مهندسی صنعتی (3.2 درصد) می باشد.

وی با اشاره به رشته مهندسی مکانيک اظهار داشت: در اين رشته تعداد کل کشورهای دارای مدرک 103 کشور است. ايران با تلاش و کوشش دانشمندان خود جايگاه 12 جهان را از نظر توليد علم به خود اختصاص داده است.

به گفته سرپرست پايگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ، دانشمندان ايرانی در سال 1388 با توليد 389 مقاله در رشته مهندسی مکانيک 2.4 درصد از مجموع توليدات علمی اين حوزه را به چاپ سپرده اند. به گفته دکتر مهراد اسپانيا با توليد 331 و ترکيه با 290 مقاله بعد از جمهوری اسلامی ايران قرار دارند.

دکتر مهراد افزود: آمريکا، چين ، ژاپن ، انگلستان و کره جنوبی کشورهايی هستند که  به ترتيب توليد 2954 مقاله، 1929، 956 ، 951 ، و 906 مقاله رتبه های اول تا پنجم جهان را به خود اختصاص داده اند. سپس فرانسه، هندوستان ، کانادا، آلمان، تايوان و ايتاليا هر کدام به ترتيب با انتشار 750 ، 698 ، 611 ، 581 ، 542 و 519 مقاله موفق شده اند تا رتبه های ششم تا يازدهم را از آن خود کنند.

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری شیراز گفت: نگاه اجمالی به رتبه های ايران در سه رشته ای که وضعيت توليد علم در کشورهای دارای مدرک در پايگاه مؤسسه اطلاعات علمی را نشان مي دهد مشخص می سازد که ايران هم تراز با کشورهای توسعه يافته در عرصه های توليد علم گام بر می دارد. به گفته سرپرست پايگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تفاوت های موجود به سابقه و قدمت دانشگاهها و مراکز تحقيقاتی در کشورهای ياد شده مربوط می شود. وی بيان داشت: در بين کشورهای در حال توسعه تنها هندوستان، کره جنوبی، ترکيه، لهستان ، برزيل ، و تايوان توانسته اند مانند ايران در بين 10-12 کشور اول توليد کننده علم در جهان حضور خود را به اثبات برسانند. تعداد دانشگاهها در کشورهای آمريکا ، چين ، فرانسه ، آلمان ، انگلستان تعيين کننده است. حضور ايران در بين اين کشورها و کسب مرتبه های بالاتر از حيث توليد علم با وضعيت موجود و آنچه امروز در دانشگاهها و پژوهشگاهها مشاهده می کنيم درخور توجه است و اطمينان دارم نگاه عالمانه دانشمندان ايرانی به توسعه همه جانبه کشور، جايگاه ايران را در اين نوع رتبه ها در زمان های کوتاه ارتقاء خواهد بخشيد.

برچسب ها :
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: