کارگاه " اصول و مباني نسخه شناسي در كتب خطي براي كتابداران " برگزار شد

 

به گزارش پایگاه خبری کتابداری و اطلاع رسانی ایران (لیزنا)  کارگاه " اصول و مباني نسخه شناسي در كتب خطي براي كتابداران " ، در ساعت 10.30 دقیقه  آغاز شد.

هدف از این کارگاه، ارتقاء سطح آگاهي علاقمندان در زمينه نسخه شناسي در كتب خطي بود.

رئوس مطالب ارائه شده در اين كارگاه، مباحث مرتبط با كتب خطي در چهار بخش نسخه شناسي، كتابشناسي، فهرستنويسي و محافظت و نگهداري و مرمت بود.

در ابتدا دكتر حبيب الله عظيمي، مدرس کارگاه،  نسخه شناسي را از دو جنبه عام و اصطلاحي تعريف كرد.

وی اظهار داشت: نسخه شناسي به صورت عام، مهارت و دانشي است كه به وسيله آن  مي توان نسخه هاي خطي را از جهات مختلف توصيف و معرفي كرد. نسخه شناسي در اصطلاح، اطلاعات مربوط به فيزيك نسخه است.

معاون كتابخانه سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: كتابشناسي در اصطلاح فني اطلاعات محتواي كتاب است كه اطلاعاتي ثابت و معين و غير قابل تغيير مي باشد.

وی افزود: در فهرستنويسي كتب خطي هم اطلاعات نسخه شناسي و هم كتابشناسي وجود دارد كه در دو مرحله انجام مي شود:1. فهرسنويسي مختصر و اجمالي 2. فهرستنويسي تفصيلي و كامل.

وی در پایان به مبحث محافظت و نگهداری نسخ خطی پرداخت و گفت: نسخه هاي خطي به علت قدمت وبي همتا بودن وهمچنين جنبه هاي هنري به عنوان كتابهايي نفيس تلقي و در مجموعه هاي جداگانه نگهداري مي شوند، از اين رو نسخه هاي خطي بايد در شرايط استاندارد و ايده آل درجه حرارت و رطوبت قرار بگيرند و آفت زدايي شوند، همچنين از تابش نور خورشيد و اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز محافظت شوند.

این کارگاه در ساعت 12:30 به کار خود پایان داد و شرکت کنندگان گواهینامه های شرکت در کارگاه که با همکاری خانه کتاب، انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، و اتحادیه انجمن های علمی – دانشجویی کتابداری (ادکا) صادر شده بود؛ دریافت کردند.

شایان ذکر است هر روز از ساعت 10 تا 12:30 یک کارگاه تخصصی حوزه کتابداری و اطلاع رسانی  با همکاری خانه کتاب، انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، و اتحادیه انجمن های علمی دانشجویی کتابداری (ادکا) در مصلی، زيرزمين شبستان، سالن فعاليت­هاي جنبي، سراي اهل قلم، كارنامه نشر برگزار می شود.