افق اروپا با ۱۰۰ میلیارد یورو سرمایه گذاری در حوزه پروژه های پژوهشی 

به گزارش لیزنا طبق توضیحات جعفر مهراد، بنیانگذار ISC و مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، اتحادیه اروپا درصدد است ۱۰۰ میلیارد یورو (۱۲۰ میلیارد دلار) برای پروژه های پژوهشی  طی سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷ برنامه ریزی و سرمایه‌گذاری کند. این بودجه شامل بریتانیا که در سال ۲۰۱۹ اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد، نمی شود.

با پیشنهاد این بودجه توسط کمیسیون اروپایی برای «چارچوب برنامه ۹» مباحث جدی بین پارلمان اروپا و شورای اتحادیه اروپا که مرکب از نمایندگان ۲۷ کشور عضو این اتحادیه است، صورت خواهد گرفت.  چارچوب برنامه ۹ جزو برنامه های افق ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا است. افق ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا شامل سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ است که برای آن بودجه ای برابر با ۸۰ میلیارد یورو مصوب شده است. برنامه سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷ افق اروپا نام دارد.

درخواست سازمان های آموزش عالی اتحادیه از حمله انجمن دانشگاه های اروپایی که اعضای آن را بیش از ۸۰۰ موسسه علمی تشکیل می دهند ۱۶۰ میلیارد یورو است. این انجمن پیشنهاد کمیسیون اروپایی را به ارزش ۱۰۰ میلیارد یورو برای همه فعالیت های تحقیق و توسعه مناسب نمی داند. از طرف دیگر، کمیته صنعت، پژوهش و انرژی پارلمان اروپا مدافع بودجه ۱۲۰ میلیارد یورویی است و می خواهد در مذاکرات آتی خود با شورا از این افزایش دفاع کند. این کمیته بر این باور است که این سطح از بودجه رهبری جهانی اروپا را در حوزه های فناوری استوار و حفظ خواهد کرد.

معمولا نمایندگان کشور های عضو اتحادیه که در شورای اروپا  حضور دارند بر کاهش بودجه تاکید می کنند، درحالیکه پارلمان اروپا خواهان افزایش بودجه است.  بودجه افق اروپا با خروج انگلستان از اتحادیه به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. بودجه پیشنهادی فاقد سهم انگلستان است که یکی از منابع مهم و تامین کننده بودجه اتحادیه اروپا است.

پژوهشگران انگلیسی از استفاده کنندگان عمده افق ۲۰۲۰ بوده و تا کنون در حدود ۱۰ میلیارد یورو به عنوان پژوهانه به این پژوهشگران پرداخت شده است. انگلستان ممکن است به عنوان کشور وابسته با افق اروپا همکاری کند و به آن متصل شود. کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا مانند نروژ و سویس که در افق ۲۰۲۰ مشارکت دارند حق اشتراک خود را براساس تولید ناخالصی داخلی پرداخت می کنند.

افق اروپا از سه ساختار مهم چشم انداز ۲۰۲۰ پشتیبانی می کند: ۱۳ میلیارد یورو برای تحقیقات بنیادی شورای پژوهشی اروپا،  ۱۳/۵ میلیارد یورو برای برنامه های صنعتی و ۷/۵ میلیارد یورو برای برنامه چالش های اجتماعی در ۷ حوزه از جمله غذا، انرژی،  آب و هوا و علوم اجتماعی.

چارچوب جدید دو مورد دیگر را نیز مد نظر دارد که شامل برنامه های چند رشته ای و شورای نوآوری اروپا  است. هدف از برنامه اخیر حمایت از کارآفرینان  است.