رویترز فهرست نوآورترین دانشگاه های جهان را در سال ۲۰۱۹ منتشر کرد

 به گزارش لیزنا،  پنج سال متوالی است که دانشگاه استنفورد در صدر جدول نواورترین دانشگاه های جهان قرار گرفته است. دکتر جعفر مهراد، استاد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شیراز و موسس ISC در گفتگو با لیزنا، با تایید خبر فوق گفت:  هدف از نوآوری اختراع فناوری ها، خلق بازار های جدید، توانمند سازی صنایع و انجام فعالیت های بسیار پیشرفته ای است که در حوزه علوم صورت می گیرد.

وی گفت: رویترز داده های رتبه بندی دانشگاه های نوآور جهان را از کلاریوت انالیتکس که عمدتا شامل پروانه های ثبت اختراعات و استناد به مقاله های علمی است، دریافت می کند.

بر اساس این گزارش،  رتبه های دوم و سوم دانشگاه های نوآور جهان به  ام ای تی و دانشگاه هاروارد تعلق دارد.

نوآور ترین دانشگاه اروپا که رتبه ۷ دانشگاه های نوآور جهان را در دست دارد، دانشگاه KU Leuven بلژیک است. این دانشگاه ۶۰۰ سال پیش تاسیس شده است. در آسیا، نوآور ترین دانشگاه این قاره دانشگاه علوم و فناوری پوهانگ در کره‌جنوبی است که رتبه ۱۲ دانشگاه های نوآور جهان را از آن خود کرده است. این دانشگاه در سال ۱۹۸۶ تاسیس شده است.

 در مجموع، آمریکا با ۴۶ دانشگاه نوآور در جمع ۱۰۰ دانشگاه، بیشترین دانشگاه های نوآور جهان را در اختیار دارد. آلمان با ۹ دانشگاه، فرانسه با ۸ دانشگاه، ژاپن، کره‌جنوبی و بریتانیا هر کدام با ۶ دانشگاه، چین با ۴ دانشگاه، هلند و سویس هرکدام با ۳ دانشگاه، بلژیک، کانادا، رژیم صهیونیستی و سنگاپور هر کدام با ۲ دانشگاه و دانمارک تنها با یک دانشگاه، نوآور ترین دانشگاه های جهان را در خود جای داده اند.

در تقسیم بندی منطقه ای، آمریکای شمالی دارای ۴۸، اروپا ۳۲، آسیا ۱۸ و خاورمیانه دارای ۲ دانشگاه نوآور جهان است.

در آفریقا، آمریکای لاتین و اقیانوسیه در بین ۱۰۰ دانشگاه، دانشگاهی که با این معیارها نوآور تلقی شود وجود ندارد.

از نظر عملکرد کشوری، فرانسه با ورود ۲ دانشگاه جدید یعنی  AIX-Marseill (رتبه ۹۶) و دانشگاه سوربن (رتبه ۵۶) به فهرست ۱۰۰ دانشگاه نوآور جهان به پیشرفت بزرگی نایل آمده است.  فرانسه طی سال های گذشته با ادغام موسسات کوچک تر نظام آموزش عالی خود را باز سازی کرده است.

 در مقابل، دانشگاه های ژاپن به تدریج زمینه را در رتبه بندی های جهانی واگذار کرده، طوری که در ویرایش سال ۲۰۱۹، ۳ دانشگاه  زاینده از فهرست ۱۰۰ دانشگاه نوآور جهان حذف شده است. در ژاپن، دانشگاه ها به شدت به بودجه دولتی وابسته اند و رکود اقتصادی دهه های اخیر سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و نوآوری را در دانشگاه های این کشور تحت تاثیر جدی قرار داده است.

مقایسه امتیازات کسب شده در تعدادی از شاخص ها توسط دانشگاه های برتر جهان در مناطق مختلف جغرافیایی، رتبه بندی شده در سال ۲۰۱۹، تفاوت های مهمی را با نخستین دانشگاه این سیستم آشکار می سازد.  برای مثال، دانشگاه استنفورد که در این سیستم در راس جدول نواورترین دانشگاه های جهان قرار دارد، در فاصله سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ دارای ۷۲۸ اختراع و دانشگاه علوم و فناوری پوهانگ در کره‌جنوبی که نوآور ترین دانشگاه قاره آسیا و حائز رتبه ۱۲ جهان است، در همین بازه زمانی دارای ۳۴۹ اختراع است. امتیاز تاثیر تجاری دانشگاه استنفورد ۷۵/۲ و امتیاز تاثیر تجاری دانشگاه پوهانگ ۴۸/۸ است.

همینطور، تعداد اختراعات دانشگاه KU Leuven در بلژیک با کسب رتبه ۷ که نوآور ترین دانشگاه اروپا است را فاصله ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ میلادی ۳۰۵ اختراع و امتیاز تاثیر تجاری آن ۴۳/۳ است.

یا، امپریال کالج لندن در بریتانیا، نخستین دانشگاه نوآور این کشور  در  فهرست حاضر که رتبه ۱۰ دانشگاه های نوآور جهان را بدست آورده است، در فاصله زمانی ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ تعداد ۳۰۷ اختراع به ثبت رسانیده است.  امتیاز تاثیر تجاری این دانشگاه ۳۴/۴ گزارش شده است.

در فهرست نوآور ترین دانشگاه های جهان، رتبه های اول تا دهم به ترتیب به دانشگاه های استنفورد، ام ای تی، هاروارد، پنسیلوانیا، واشنگتن، کارولینای شمالی، KU Leuven بلژیک، کارولینای جنوبی، کرنل و امپریال کالج لندن تعلق دارد.

 در فاصله رتبه های ۱۱ تا ۲۰، دانشگاه پوهانگ با رتبه ۱۲ در کره‌جنوبی، دانشگاه ارلنگن نورمبرگ با رتبه ۱۴ در آلمان، دانشگاه EPFL  با رتبه ۱۷ در سویس، دانشگاه کمبریج با رتبه ۱۸ در بریتانیا واقع است.

 رتبه ۱۰۰ دانشگاه های نوآور جهان به دانشگاه شانگهای جیائو تونگ تعلق دارد.

 دکتر مهراد درباره شاخص های مورد استفاده در این رتبه بندی گفت: شاخص های مورد استفاده  رویترز برای تعیین نوآور ترین دانشگاه های جهان به این ترتیب است: تعداد پتنت، نسبت تقاضای پتنت به اعطای پتنت طی دوره ارزیابی، پتنت های جهانی در اداره های ثبت پتنت امریکا، اروپا و ژاپن، استناد به پتنت ها، تاثیر استنادی پتنت، درصد پتنت های استناد شده، متوسط تعداد مقاله های استناد شده، تاثیر استنادی مقالات صنعتی، درصد مقاله هایی که با همکاری صنعت نوشته شده است، و کل مجموعه مقالات هسته در وبلاگ وب او ساینس