کد خبر: 775
تاریخ انتشار: جمعه, 14 اسفند 1388 - 23:27

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

کتابخانه و کتابداری

کتابداران و سهل اندیشی تاریخی

حتما شما هم کم و بیش سریال سالهای مشروطه را دیده اید. روایت تاریخی که هر شب از سیما میهمان خانه ها بود و تلاش داشت ما را با تاریخ معاصر ایران آشنا کند. امشب در برنامه ای تلوزیونی دیدم که مجری و مردمی که با آنها مصاحبه می شد ...

حتما شما هم کم و بیش سریال سالهای مشروطه را دیده اید. روایت تاریخی که هر شب از سیما میهمان خانه ها بود و تلاش داشت ما را با تاریخ معاصر ایران آشنا کند. امشب در برنامه ای تلوزیونی دیدم که مجری و مردمی که با آنها مصاحبه می شد با چنان آب و تابی از این سریال و ویژگیهای بی بدیلش سخن می راندند که گویا تاریخ معاصر ایران به مدد این سریال زنده شده است بی خبر از آنکه نقدهای تند و تیزی بر این سریال و صحّت رویدادهای به تصویر کشیده شده بصورت پراکنده (بطور مثال در اینجا و اینجا) به چاپ رسید.

اما آیا واقعیتهای تاریخی همانی است که در این نوع روایتها به خورد بیننده داده می شود؟

آگاهی نداشتن و مطالعه تاریخی نداشتن مخاطب چقدر در تکرار این اشتباهات موثر است؟ در مورد اینکه چرا تاریخ نمی خوانیم و چرا باید تاریخ بخوانیم بسیار گفته و نوشته اند که جای بحث آن در این جا نیست و بنده متخصص تاریخ ویا پژوهشگر این حوزه نیستم. اما معتقدم که کتابداران و اطلاع رسانان کسانی هستند که دسترسی به اطلاعات موثق و جامعی در این باره دارند. نقدهای بسیاری بر این نوع روایتها شده است که متکی بر همین اطلاعات مندرج در منابع اطلاعاتی تاریخی است. از کتابداران و اطلاع رسانان که دسترسی به این منابع را سهولت می بخشند انتظار نمی رود که خیلی ساده تحت تاثیر برخی روایتهای غیر دقیق -حتی گاه غیرواقع- قرار بگیرند. و افزون بر این انتظار آنست که آنها به دلیل توانمندی که در این زمینه دارند مشاوره های درست و عالمانه ای به روایتگران (اغلب نامتخصص) و همچنین جامعه گسترده مخاطبان بدهند و جامعه را از سهل اندیشی تاریخی برهانند.

ضرورت ندارد که حتما یک کتابدار یک تاریخ دان باشد اما حتما باید فرد آگاهی باشد که قدرت دسترسی به اطلاعات و یافته های درست با کمک داشته های مضبوط (دانش عینی) داشته باشد. شاید بتوان اینگونه نتیجه گرفت که نقش کتابداران در بالابردن و شکل دهی تفکر جامعه مخاطبین بسیار مهم است.

 


برچسب ها :
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: