الزویر یک قدم عقب نشینی کرد/ تعداد امضاها به 7571 رسید

 

به گزارش لیزنا، دانشمندان، دانش پژوهان و استادان اعتراضیه ای بر علیه الزویر به دلیل برخوردهای صرفا تجاری این شرکت در فضای علمی به امضاء گذاشتند که در کمتر از یک ماه تعداد امضاها به 7671 نفر رسید که اهمیت آن شرکت اساتید بسیار بزرگ و معتبر دانشگاههای درجه یک دنیا در این اعتراض بود.

مهمترین بندهای این اعتراضیه عبارتند از:

  • قیمتهای بسیار گزاف و غیر معمول برای اشتراک مجلات خود طلب می نماید.
  • در کنار قیمتهای غیر عادی و گزاف الزویر، تنها گزینه برای خرید محصولات آن برای کتابخانه ها، خریدن بسته های بسیار بزرگ است و با دستور «یا همه یا هیچ» کتابخانه ها را به قراردادهایی مجبور می کند که مشکلات فراوانی برای همه آنها ایجاد می کند.مثلا کتابخانه ها مجبور می شوند مجلاتی را در لیست خود داشته باشند که هرگز متقاضی آن نبوده اند و هیچ وقت هم  کاربران آنها از آن مجلات استفاده نمی کنند که این مساله در آمار مصرف دانشگاههای بزرگ ایران به وضوح دیده می شود.  الزویر از این راه سود بسیار زیادی می برد، حال آنکه تعداد مجلات بسیار مهم که در بسته های مختلف خود عرضه می کنند، خیلی کمتر از مجلاتی است که فقط لیست پر کرده اند.
  • الزویر از معیارهای SOPA   و  PIPA و قانون آثار پژوهشی  (Research Works Act)  حمایت می کرد که این سومی به شدت مورد اعتراض اساتید در اعتراضیه اخیر بود که دسترسی رایگان به منابع علمی را محدود می کرد.

 

الزویر در اعلامیه 27 فوریه 2012  (دیروز 8 اسفند) حمایت از این قانون را ملغی، و از این تقاضای غیر اصولی خود عقب نشینی کرد. الزویر در بیانیه ای بسیار محترمانه خواستار ماندن در کنار جامعه علمی شد.

بسیاری از دانشگاهها و موسسات پژوهشی در سالهای اخیر که جنبش دسترسی آزاد با تلاش فراوان توانست قوانینی را به نفع محققان پیگیری کند و به تصویب برساند، به این مورد اعتراض داشتند که بودجه را ما می دهیم، نیروی انسانی و آزمایشکاه را ما می دهیم، مقاله را ما تولید می کنیم و برای استفاده و استناد به مقاله ای که خودمان مخارج آن را می پردازیم، باید به الزویر هزینه بپردازیم و از ایشان اجازه بگیریم، این دانشگاهها از همه پژوهشگران خود خواسته اند که هر مقاله ای که از بودجه های دولتی تحقیق می شود، حتی اگر در الزویر و توسط سایر ناشرین خصوصی منتشر شود، باید یک نسخه از آن در یک مخزن دسترسی باز ذخیره و رایگان در خدمت همه دانشگاهیان و پژوهشگران جهان قرار دهند. این درحالی است که در اوایل فوریه قانونی در ایالات متحده با لابی الزویر و ناشران بزرگ به تصویب رسیده با عنوان قانون آثار پژوهشی که موسسات علمی را از این کار منع می کرد که با اعتراض اساتید بزرگ جهان روبرو شد.

الزویر از پشتیبانی از این قانون عقب نشینی کرد و از این پس موسسات می توانند کماکان یک نسخه از مقالات تحقیق شده در دانشگاههای خود را در سایت خود و به رایگان در اختیار پژوهشگران قرار دهند. البته هنوز معضل قیمتهای بالا و بسته های اجباری بزرگ و گران قیمت در جای خود  محفوظ هستند. قیمتهایی که بسیاری از کنسرسیومهای تامین منابع کتابخانه ای در دنیا با آن به شدت مشکل دارند و هر روز تهدید به قطع دسترسی می شوند.