دکتر نادر نقشینه، مسئول آزمایشگاه های اطلاع رسانی و معاون اجرایی دانشکده کتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه تهران در گفتگو با لیزنا در خصوص علت عدم برگزاری کنفرانس ایفلا در ایران گفت: "برگزاری کنفرانس ایفلا در هر کشوری از جمله میهن عزیزمان ایران بیشتر از اینکه یک اقدام علمی-فرهنگی باشد یک اقدام اقتصادی است. بخاطر وضعیت ویژه ایران، برگزاری چنین اجلاسی با عنایت به خصیصه ایرانی در زیاده روی در مهمان نوازی، مستلزم صرف حداقل 183 میلیارد ریال می باشد."
وی افزود: "این امر با این فرض است که حامیان مالی و شرکتی به اندازه کنفرانسهای قبلی ایفلا داشته باشیم و سازمانهای دولتی که در برگزاری خوب این اجلاس تاثیر گذار هستند نیز مهربانانه با این رویداد برخورد کنند."
دکتر نقشینه تصریح کرد: "در عین حال باید به خصوصیتی در ایفلا نیز توجه داشت که بیشتر حضور کتابداران جهان سومی (و حتی اولی) شرکت کننده در ایفلا ، بهانه ای است برای جهانگردی و در غالب موارد سیر آفاق و انفس به هزینه سازمانهای متبوع خود. از طرفی تعداد اندکی از اعضای تاثیر گذارایفلا هستند که با کشورهای آنان مشکل نداشته باشیم یا بهتر است بگویم آنها با ما مشکل نداشته باشند. "
عضو هیأت علمی گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران افزود: "از طرف دیگر محل اجلاسهای آتی ایفلا در مجمع عمومی توسط کل اعضا به تصویب می رسد. بنا براین قبل از رای گیری باید یکی دوسال در سطوح مختلف لابی کرد. در عین حال باید به ساز برگزارکننده واقعی کنفرانس یعنی Congrex نیز گوش داد و بسته به شرایط حرکات موزون یا ناموزون کرد. "
دکتر نادر نقشینه در ادامه درخصوص هدف گذاری برگزاری کنفرانس ایفلا در ایران گفت: "البته اگر دشمنان در این یک مورد دسیسه نکنند، باید اول دید که از برگزاری این اجلاس چه هدفی را دنبال می کنیم و چه چیزی را می خواهیم به رخ دنیا بکشیم؟ پیشرفت در صنعت نشر و چاپ در ایران، طیف گسترده فناوریهای دیجیتال، گسترش کتابخوانی، گسترش مراکز کتابخانه های عمومی و شهرداری بعنوان کانون اطلاع ورزی محله ای و منطقه ای، یا پویایی کتابداری در ایران. شایدهم تیراژ بالای انتشارات و کارآمدی کنسرسیومهای محلی تامین و تولید اطلاعات. و یا ایجادموقعیتی دیگر برای کف زدن و تشویق برای خود ."
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که «آیا با وجود اینکه 40 سال از برگزاری دوره های آکادمیک کتابداری در ایران می گذرد، اصلا میزبانی ایران ضرورتی دارد؟» اظهار داشت: "بیش از چهل سال از ایجاد رشته کتابداری بعنوان یک رشته آکادمیک می گذرد، اما از عمر دانشکده کتابداری بصورت مستقل چند صباحی بیشتر نگذشته است. آیا تابه حال فکر کرده اید که چرا این مسئله این چنین است؟ آیا این علم در ایران بومی شده است؟ آیا کشوری را در جهان سراغ دارید که سنتهای کتابداریش شبیه ما باشد که حداقل از آن گرته برداری کرده باشیم(البته من شخصا نمونه ایتالیا را یافته ام)؟ هویت علمی این رشته را چگونه تبیین می کنیم؟ اگر هویت علمی مشخصی وجود داشت شاید اینقدر برای تغییر نام تلاش نمی کردند."
نقشینه در ادامه تصریح کرد: "وجود 70 گروه کتابداری به معنی وجود بازاری به ارزش سالانه4/804 میلیارد ریال است. از طرف دیگر هر فارغ التحصیل رشته در طی عمر کاری خود می بایست درآمدی برابر با 5.4 میلیارد ریال (بر اساس سال پایه 1390 و احتساب 15 درصد تورم سالانه ) کسب کند. با این حساب بازارصنعت کتاب و کتابداری باید ارزشی برابر با 2500 میلیارد ریال در سال داشته باشد که سطح فعلی ظرفیت دانشجو و اشتغال فارغ التحصیلان را پوشش دهد. آیا واقعیت از چنین تخمینی را پشتیبان است؟ اگر این بازار وجود داشت (بر اساس درصد از تولید ناخالص ملی) آنگاه برگزاری اجلاس ایفلا صرف اقتصادی می توانست پیدا کند. بدنبال اقتصاد دیگر مسائل فرهنگی دنبال خواهد شد."
دکتر نادر نقشینه در ادامه درخصوص کمبودهای لحاظ علمی و زیرساختی که مانع از برگزاری کنگره ایفلا در ایران شده است گفت:" در رابطه با فقدان زیر ساختها نمی توان سخن گفت. به هر حال از عمر رشته کتابداری در کویت سی سال می گذرد و علیرغم داشتن زیرساخت، این کشور هیچگاه برای برگزاری ایفلا تقاضا نکرده است. همینطور امارات متحده عربی ، اروگویه، لتونی، تونس... من فکر نمی کنم که توان برگزاری چنین اجلاسی را نداشته باشیم. (برای نمونه اصفهان و شیراز دارای زیرساختهای لازم هستند حتی بهتر از تهران) به هر حال در گام نخست مقامات معظم متولی کتابداری و کتابخانه داری در ایران می توانند به برادران عرب تاسی کرده و با هماهنگی ایفلا بورسی را برای شرکت کتابداران ایرانی یا ایرانی زبان در کنفرانسهای ایفلا فراهم کنند. ازطرف دیگر اعضای محترم ایفلا در ایران می توانند شاخه عضویتی در ایران درست کنند و برای حوزه تمدن و زبان فارسی ایفلا-وار دست افشانی و فعالیت کنند. این امر باعث می شود که در رادار دیده شویم و مشخص شود که کنفرانس را جدی می گیریم (حال از چه بابت انشاء ا... خیر است)."
وی افزود: "گام بعدی ایجاد توافق با ایفلا جهت برگزاری اجلاسهای اقماری به فاصله دوماه قبل از اجلاس ایفلا است که در آن ایفلا co-signer باشد. در صورت دوام این اقدامات و اقداماتی از این دست، بعد از ده سال شاید بتوان تلنگری برای برگزاری اجلاس ایفلا در شهرک اکباتان[1] زد."
[1] اشاره به مقاله ایست که چند سال پیش تحت عنوان برگزاری ایفلا دراکباتان منتشر شد