کلید خودکفایی علمی و ترویج کتاب‌خوانی در دست کتابداران است

به گزارش لیزنا، مهردخت وزیرپور کشمیری،  عضو هیات مدیره نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در آیین گرامیداشت «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» استان تهران، بیان کرد: کتابخانه های عمومی برای تغییر و تحول در جامعه، ارتقای سطح خواندن، و ترویج کتاب‌خوانی هستند.

وی با بیان اینکه طبق بیانیه‌های اعلام شده در سال‌های 1986 و1994 که کتابخانه‌های عمومی باید بهترین فرصت را در اختیار جامعه گذارند و از تمام مراجعان کتاب‌خوان حمایت کنند، افزود: برای کتاب‌خوانی که مهمترین مشکل اولیه ما است باید والدین و خانواده ها تلاش خود را بیشتر کنند تا کودکان از همان ابتدا با کتاب آشنا شوند و سپس مربیان و معلمان آن‌ها را در مدرسه با کتاب مانوس کنند البته به شرط آنکه معلمان، خود با کتاب آشنا باشند.


وی ادامه داد: اگر معلمی به کتاب وکتاب‌خوانی آشنا باشد به طبع دانش آموزان را هم به همان سمت می‌کشد، درواقع زمینه کتاب‌خوانی باید از همان دوران مهدکودک و دبستان فراهم شود.

وزیرپور اعلام کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی در تلاش است تا با برگزاری نشست در کتابخانه‌های سطح استان‌ها، برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف، و الزام در به کارگیری نیروهای متخصص برای مسئول کتابخانه در آزمون استخدامی، گام موثری را در زمینه کمک به کتابداران و ترویج کتاب‌خوانی بردارد.

عضو هیات مدیره نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به سفر چند روز گذشته خود به استان قم بیان کرد: ترویج کتاب‌خوانی برای نابینایان، زیباترین فعالیت کتابداران در قم بود که آن‌ها با خرید تجهیزات گران قیمت کتاب‌ها را به خط بریل تغییر می دادند و به تمام استان‌ها برای نابینایان ارسال می کردند، البته این اقدام را در تبریز هم دیده بودم.

وی ادامه داد: کتابداران باید نگرششان را به روز کنند و ضمن تغییر و تحول با پایگاه‌های اطلاع‌رسانی آشنا شوند تا بتوانند از طریق خلاقیت و علم روز، کاربران کارآمد و دقیق را تربیت و جذب کنند.

وزیرپور یادآور شد: کتابدار باید با اصلاح کتابخانه‌ها، کاربران را به کتاب‌خوانی تشویق و ترغیب کند چون در این صورت جامعه ما به هدف متعالی خود که خودکفایی و ارتقای ترویج کتابخوانی است، می‌رسد.

 

لزوم گسترش خدمات ویژه در کتابخانه‌ها/ کتابدار سیار خدمتی نو در خارج از کتابخانه‌ها

زهره میرحسینی استاد و مدرس رشته کتابداری و عضو کارگروه پژوهش استان تهران بیان کرد: از آنجاکه نقش و رسالت کتابداران ارتقای ساختار اجتماعی و فرهنگ جامعه است و با جامعه محلی شهرهای گوناگون سروکار دارند، پس کتابداران مهم و با ارزش هستند.


وی ادامه داد: حتی با اینکه دنیا به سرعت در حال تغییر است اما آن‌ها با حضور فناوری اطلاعات و بسترسازی محیط وب کتابخانه‌های عمومی، روی این شبکه‌ها ارائه خدمت می‌کنند.

میرحسینی با اشاره به اقداماتی که وضعیت کتابخانه‌ها را بهبود می‌بخشد گفت: پیش بینی بودجه کافی برای زیرساخت‌های فناوری همچون پیوند کاربران با وب سایت کتابخانه از طریق مدیران و برنامه‌ریزان این بخش به اضافه تلاش کتابداران برای حداکثر استفاده بهینه از امکانات موجود، می‌تواند وضعیت کتابخانه‌ها را بهتر از قبل کند.

این مدرس و استاد رشته کتابداری از تمام کتابداران درخواست کرد که در کارگاه‌های آموزشی برای کسب «سواد اطلاعاتی»، شرکت کنند.


میرحسینی عنوان کرد: ارائه خدمات خارج از کتابخانه (مثل رونق کتابخانه‌های سیار یا کتابداران سیار) و برخورد مناسب کتابداران با کاربران می‌تواند نقش موثری را در ترویج کتاب‌خوانی داشته باشد.

وی ادامه داد: مهارت‌های اساسی زندگی، ترویج کتاب و کتاب‌خوانی باید از طریق کتابخانه‌های عمومی به مردم جامعه منتقل شود. در امر کتابداری بسیار مهم است که کتابدار تمام مشکلات زندگیش را در حین کار کنار گذارد و با اخلاق و آراستگی ظاهر به نیازهای کتاب‌خوانی دوستداران کتاب در راستای ترویج این امر اقدام کنند.


عضو کارگروه پژوهش استان تهران بیان کرد: باید مدیران برای گسترش خدمات ویژه باید با کتابداران همکاری کنند، به‌عنوان مثال اگر کتابداری در نقش کتابدار سیار به خانه سالمندان رفت و با یکدیگر کتاب خواندند، نباید این زمان را از روی ساعات موظفی کار آن‌ها کم کرد.

وی افزود: تاسیس کتابخانه در شبکه‌های اجتماعی، شناسایی وخرید کتاب‌های آسان خوان (به منظور کمک به کسانی که به هردلیل قادر به خواندن کتاب‌های معمول نیستند)، دردسترس گذاشتن کتاب‌های مرجع، گران، دستنامه و خودآموز هرکدام به نوعی می‌تواند به ترویج کتابخوانی و ارتقای آگاهی‌ها کمک کند.

 
وی با اشاره به نقش مهم کتابداران در ارائه خدمت به اقشار گوناگون یادآور شد: به امید آنکه مدیران و مسئولان مرتبط با این حوزه وضعیت اقتصادی بهتری را برای کتابداران  پیش بینی کنند.