نگهداری یکصد و ده نسخۀ خطی از آثار عطار نیشابوری در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی

به گزارش لیزنا، براساس اعلام روابط ‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس رضوی، رئیس ادارۀ مخطوطات این سازمان اعلام کرد: در گنجینۀ نسخ خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، بیش از یکصد و ده نسخۀ خطی از آثار عطار نیشابوری موجود است که پنج نسخه از این آثار، بسیار نفیس و ارزشمند است.

 وی به ویژگی‌های یکی از این نسخ نفیس اشاره کرد و گفت: «اسرارنامه» که همراه با پنج مثنوی دیگر شامل «مصیبت‌نامه»، «اشترنامه»، «خسرونامه»، «الهی‌نامه» و «منطق‌الطیر»، به خط کتابتی نستعلیق 19 سطری، در سال 1005 قمری در لاهور توسط «محمد سعید تربتی»، در یک مجموعه کتابت شده است، یکی از نسخ دارای نفاست این گنجینه است.

وی در این رابطه اضافه کرد: دو نسخۀ نفیس دیگر، «تذکره‌الاولیاء» کتابت قرن 10 قمری، دارای جلد تیماج زرکوب و دارای ترنج و سرترنج، و «الهی‌نامه» به خط کتابتی نستعلیق 13 سطریست که با «اسرارنامه»، «بلبل‌نامه»، «وصلت‌نامه»، «روشنایی‌نامه» و «فتوت‌نامه» در یک مجموعه به سال 845 کتابت شده است.

وی اظهار داشت: یکی از آثار پرآوازۀ عطار نیشابوری با نام «منطق‌الطیر»، به خط نستعلیق 12 سطری دارای حاشیه، و کتابت قرن 13 قمری که توسط «میرزا رضاخان نائینی» در مرداد 1311 وقف شده، و «ولدنامه» که گاه «پسرنامه»، «پندنامه» یا «نصیحت‌نامه» خوانده می‌شود و به خط «شکرالله لاجوردی» در سال 1271 قمری کتابت شده و دارای سرلوح و مذهّب و مرصّع است، دیگر نسخه‌های ارزشمند موجود در این گنجینه است.

رئیس ادارۀ مخطوطات این سازمان در ادامه، آثار این عارف و شاعر ایرانی بلندآوازۀ ادبیات فارسی را که در پایان سدۀ ششم و آغاز سدۀ هفتم می‌زیسته است، برشمرد و افزود: آثار وی به نظم و نثر، شامل دیوان اشعار، منطق‌الطیر، تذکره‌الاولیاء، الهی‌نامه، بلبل‌نامه، اسرارنامه، خسرونامه، مختارنامه، بی‌سرنامه، هیلاج‌نامه، جوهرالذات، مصیبت‌نامه، پندنامه، اشترنامه، فتوت‌نامه و ولدنامه یا پسرنامه است.

وی در پایان یادآور شد: در گنجینۀ نسخ خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، بیش از 53 هزار کتب خطی نگهداری می‌شود که از این میان افزون بر 7200 نسخه در موضوع ادبیات است. همچنین تعداد قرآن‌های خطی و جزوات قرآنی این مجموعه، به تعداد بیش از 20 هزار و 400 می‌رسد.