کد خبر: 15371
تاریخ انتشار: دوشنبه, 12 خرداد 1393 - 08:00

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

سخن هفته

اولویت اول توجه به کتابدار: اولویت‌های دبیر کل و توانائی‌های کتابداران

  سید ابراهیم عمرانی
اولویت اول توجه به کتابدار: اولویت‌های دبیر کل و توانائی‌های کتابداران

 

لیزنا، سید ابراهیم عمرانی، سردبیر: همایش آینده‌پژوهشی کتابخانه‌های عمومی کشور هفته پیش برگزار شد. قصد این نوشته بررسی، نقد، تعریف یا تمجید از این همایش نیست و بضاعت ناچیز این بنده فقیر هم این نیست. لیکن یکی از نکاتی که برایم می‌توانست جالب باشد و بود، سخنرانی دبیر کل نهاد بود. از پیش فکر می‌کردم که باید این سخنرانی از سخنرانی‌های چند ساله اخیر مدیران نهاد درباره آینده و برنامه‌های کتابخانه‌ها متفاوت باشد. چرا که کسی سخن می‌گفت که همه اعتقاد دارند که تجربه خوبی را در این پست پشت سر خود دارد و می‌داند به کجا آمده است. ضمن اینکه سخن از آینده و آینده‌پژوهی هم بود.

 

سخنرانی را با دقت دنبال کردم. برخی مطالب شعارهایی بود که باید داده می‌شد، و جناب مدیر با این شعارها و آن هم از یک تریبون رسمی و در حضور جمع،  وظایف خود و آحاد زیر مجموعه‌اش را یادآوری می‌کرد و خود را در معرض پاسخگوئی‌های آینده قرار می‌داد. شعارها از وظایف کتابخانه‌های عمومی سرچشمه گرفته بود و نگاه به آینده داشت و بنده هم ایمان دارم "لازمۀ تحقق كاركردهاي اجتماعي كتابخانه‌هاي عمومي آن است كه اين كتابخانه‌ها تبديل به بخشي از زندگي روزمره مردم شوند." و اعتقاد دارم اگر جناب دبیر کل در تحقق فقط همین یک شعار در مدت مدیریت خود تلاش کنند و حتی به نتیجه‌ای نسبی هم برسند، کار بزرگی کرده‌اند.

 

قصد تحلیل و یادآوری یکایک بندهای بیانات ایشان را ندارم و متن کامل این سخنرانی را برای خود نگاه خواهم داشت. لیکن چیزی که باعث شد دست به قلم ببرم و این چند خط را بنویسم اولویت‌های ایشان بود که وقتی همان خط اول را شنیدم، با خود گفتم خوب شروع شده است. جناب ملک احمدی در پایان سخنانشان فرمودند:

 

"بر اساس آنچه گفته شد، ضمن توجه به تمامی جنبه‌ها و زوایای کتابخانه‌های عمومی، برخی از مسائل این حوزه، از منظر آینده‌پژوهی از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار بوده و باید در صدر برنامه‌ها قرار گرفته و مورد توجه واقع شوند که عبارتند از:

 

1. توجه جدی به کتابدار و نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی کتابخانه و تلاش برای توانمندسازی و ارتقاء آن؛

2. کاربرمدار کردن نظام کتابخانه‌های عمومی و ارائه خدمات مبتنی بر خواست و نیاز مخاطبین؛

3. زنده و فعال كردن كتابخانه‌ها و ایجاد فضای گفتگو و مبادله افکار سازنده؛

4. استانداردسازي فعاليت‌ها، تجهيزات و خدمات کتابخانه‌ها؛

5. آسیب‌شناسی وضعیت موجود کتابخانه‌ها و تلاش برای رفع كاستي‌ها و ضعف‌هاي كتابخانه‌هاي عمومي؛

6. تحلیل علمی سرانه مطالعه کشور و ایفای نقش پررنگ کتابخانه‌ها در ارتقای مطالعه‌ی جامعه؛

7. استفاده از ظرفیت‌های فراوان کتابخانه‌ها در جهت پیاده‌سازی الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت و توسعه."

 

 

 

اگر نگویم اولویت‌ها به نظر من خیلی به دقت انتخاب شده‌اند، باید حداقل بگویم 3 اولویت اول دبیر کل خیلی با آنچه من در ذهن دارم نزدیک و حتی یکی است و شاید به همین دلیل این قدر به وجد آمدم. به ویژه  اولویت اول که فکر می‌کنم تجربه ایشان دست جای درستی گذاشته است و البته خیلی خوب هم بیان شده است. به اولویت اول خوب دقت کنید: "توجه جدی به کتابدار و نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی کتابخانه و تلاش برای توانمندسازی و ارتقاء آن." جمله با ارتقاء نیروی انسانی و توانمندسازی و ... شروع نشده و این به نظرم هوشیارانه است. جمله با «توجه به کتابداران به عنوان سرمایه اصلی» شروع شده، که هم توجه به کتابدار، و هم سرمایه اصلی کتابخانه معنا دارند. درست نکته مقابل بی توجهی به کتابداران و ارزش قائل نشدن برای کتابداران است. همین الآن که دارم این کلمات را می‌نویسم، به کامنت‌های کتابداران در یک سال گذشته نگاه می‌کنم. کتابداران کتابخانه‌های عمومی کارشان از گله و شکایت گذشته بود، فریاد می‌زدند که کسی به ما توجهی نمی‌کند، من حقوقم به هیچ وجه کفاف زندگی مختصرم را نمی‌دهد و به دنبال احکام خود بودند.

 

 

نکته را یک بار دیگر یادآوری کنم و بروم سر مطلب خودم: اولویت اول با «توجه به کتابداران» شروع شده و در ادامه «تلاش برای توانمندسازی و ارتقاء» افزوده شده است. سخنران محترم پشت سر این جمله به اولویت بعدی و بعدی خود وارد می‌شود. اولویتهای 2 تا 6 را یک بار دیگر بخوانید و برگردید به اولویت اول. کسانی که قرار است به آنها توجه شود، تا در حد توان در وضعیتشان بهبودی حاصل شود، کسانی که سرمایه اصلی هستند و باید به آنها توجه شود، تا پس از آن آماده ارتقاء بشوند، قرار است آنها در اجرای این 6 تای دیگر همراه و کمک دبیر کل باشند و هریک از آن کسان قرار است در این جهت باری از شانه مجموعه کتابخانه‌های عمومی کشور بردارند.

 

 

در اینجا نکته مهمی که باید درباره آن بحث کنیم این است: کتابداران کتابخانه‌های عمومی کشور در صورتی که احساس کنند دبیر کل دنبال مشکلات ایشان است و در عمل هم بتواند برخی از مشکلات صنفی کتابداران را مرتفع نماید و حداقلی در سطح زندگی شما اثرگذار باشد، تا چه حد می‌تواند از شما انتظار داشته باشد که شما در 6 اولویت بعدی و اولویت‌های دیگری که برای فرهنگ کشور ودر قالب وظایف کتابخانه‌های عمومی جای می‌گیرند، در کنار او باشید و کمکش خواهید کرد؟ و نکته مهمتر، توانایی کمک کردن را هم دارید؟ توان خودتان را از نظر علمی و فنی ارزیابی کرده‌اید؟ چقدر آماده اجرای این اولویت‌ها هستید؟

 

نگاهتان به کتابخانه چیست؟ در قرن 21 زندگی می‌کنید یا 20 یا در دوره تفکرات 7.5 در 12.5 سانتی متر؟

 

کتابخانه عمومی را تالاری برای درس خواندن شب‌های امتحانِ دبیرستانی‌ها و کنکوری‌ها می‌دانید یا کمکی برای اهل محل که ساده‌ترین سوالاتشان مثل نرخ میوه و تره‌بار در محل تا پیچیده‌ترین نیازهای اطلاعاتی ایشان را باید تلاش کنید که پاسخ دهید؟

 

نگاهتان به منابع چیست؟ چه منبعی با چه قالبی و با چه ابزاری و در چه محیطی و درچه شبکه‌ای را می‌توانید مدیریت کنید؟ از منابع چاپی کتابخانه‌ای تا منابع الکترونیکی سرگردان روی وب؟

 

نگاهتان به مخاطب چیست؟ مخاطب شما کیست؟ مراجعه‌کنندگان به کتابخانه یا وب سایت آن یا افرادی که در جامعه محلی شما باید از شما خدمات بگیرند و اصلاً شما را نمی‌شناسند؟

 

نگاهتان به کتابدار چیست؟ همین که مدرک کتابداری دارید، شایستگی کار در کتابخانه را دارید؟

 

 

در قسمت بعدی این یادداشت تلاش می‌کنم که به برخی از این مسائل بیشتر بپردازیم. ببخشید که قصد دارم با سوالاتی شبیه سوالات بالا خواب آسوده‌تان را پریشان و یادآوری کنم که رکود به هر علتی رخوت می‌آورد و برای سرحال آمدن و دوباره به زندگی زیبا برگشتن، نیاز به تلاشی مضاعف داریم. شاید لازم باشد که به کمک هم آموزش‌های تجربی طراحی کنیم و فضاهایی برای دوباره فعال کردن یکدیگر نیاز داشته باشیم.

 

 

به یاد داشته باشید که منزلت هر حرفه در درجه اول در گرو نیاز جامعه به آن حرفه و بعد از آن نیاز به پاسخ گرفتن درست از سوی آحاد آن حرفه است. بنابراین نیاز به حرکتی همگانی داریم که خودمان را با آخرین دست‌آوردهای خدمات کتابخانه‌های عمومی دنیا بازآموزی کنیم. اگر کاهلی کنیم نه فقط به خودمان که در مورد دیگر هم حرفه‌ای‌هایمان هم کوتاهی کرده‌ایم.

 

 

 

عمرانی، ابراهیم. «اولویت اول توجه به کتابدار: اولویت‌های دبیر کل و توانائی‌های کتابداران». سخن هفته لیزنا، شماره 185. 12 خرداد 1393.

برچسب ها :
کتابدار معلق -ایلام
|
Iran
|
1393/03/18 - 18:55
0
2
ما کتابداران مصرا خواستار توضیح وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی جهت این تصمیم وعزل فرد کاردان و ودارای صلاحیت جناب مهندس ملک احمدی هستیم ---این حق ماست که بدونیم چه فعل وانفعالات سیاسی ،فنی ،اداری ،حزبی روی داده که ماحصل آن حکم برکناری دبیرکل نهاد شد -با کمال تاسف وتالم خاطر مطالبه عمومی کتابداران را پیگیریم
کتابدار آ
|
Iran
|
1393/03/17 - 18:31
0
6
به قول دوستان الان کتابخانه ها دارند شبیه انبار کتاب می شوند
کتابهایی که مخاطبی ندارند
مجله هایی که کسی سراغی از آنها نمی گیرد حتی گاها بی نام و نشان اند
کتابهایی که برای رضایت قشر خاصی با پول بیت المال خریداری می شوند
نمی دانم چه حکمتی است که چند ناشر این قدر در نهاد نفوذ کرده اند؟
مازندرانی
|
United States
|
1393/03/15 - 23:37
0
5
حالا که رئیس جدید آمد ولی موضوعی که گفته شده به نظرم فرقی نمیکند و دوست عزیزمان هم که کامنت داده اند درست می گویند. آموزش اگر همین است که الآن در گروهها و در دانشکده هست، چیزی یاد داده نمی شود و چیزی ندارند که یاد بدهند. مگر نهاد خودش کاری برای خودش بکند که حالا با دبیر کل جدید حرفی ندارم که عرض کنم چون اصلا نمی شناسم ایشان را
سعید محمدی
|
Iran
|
1393/03/14 - 18:25
0
6
با سلام
من دانشجوی علم اطلاعات و دانش شناسی یا همان کتابداری خودمان هستم و مطلب استا گرامی آقای عمرانی را خوندم و نتوانستم نظر ندهم استاد آیا در این جامعه به انبار دار ارزشی قائل می شوند مسلماً نه و کتابدار های کنونی هم اگر اغراق نکرده باشم انبارداری بیش نیستند مخصوصا با این وضع دروسی که در دانشگاههای ماارائه می شود ما توقع چه از که داریم آیا واقعا بجر چند نفر انگشت شمار بقیه حرفی برای گفتن دارند یا تقلیدی ناموفق بیش نیست ما باید ابتدا همان اصل اول که در بالا بیان شده، یعنی ارتقاء سطح علمی و توانایی های کتابدارن را مدنظر قرار داده و این ارتقاء صورت بگیرد بعد خواسته هایمان را بخواهیم امیدوارم که کتابداری و کتابدار به جایگاه واقعی خود دست یابند
پاسخ ها
سعید محمدی
| Iran |
1393/03/18 - 14:49
باسلام دوباره
عزیز گرامی شما صورت مسئله رو پاک نکن منظور من اینکه وقتی من چهار سال در این رشته درس بخونم و بعد یکی از یه رشته دیگه بیاد و خیلی راحت تو کتابخانه ها جذب بشه اون وقت باید من در توانایی های خودم شک کنم چون اگر من واقعاً یه توانایی منحصر به فردی داشتم که فقط در این رشته باشه هیچکس نمی توانست جایگزین من در این نهاد ها باشد صداقت من تو انبارداری هم نمی تواند کمکی به من کند عرض من این است که توانایی های کتابداران باید منحصر به کتابداران باشد و کس دیگه ای نتواند وارد حیطه کاری او یا جایگزین او شود. وسلام
لام الف
| Iran |
1393/03/18 - 09:43
بله در جامعه انباردار را به عنوان فردی امین و محافظ اموال می دانند و هر کسی را انباردار انتخاب نمی کنند، اگر برداشت ها از کتابداری در نهاد انبارداری است پس بکوشیم انبارداران امین و صادقی برای نهاد باشیم دیگر نیازی به اطلاعات کتابداری و سوادش نداریم.
اما هرچه می شود کتابداران بجای دفاع از حقوق خودشان سریع برگشته و خود را جلوتر از همه مورد سرزنش قرار می دهند حرف شما اگر کمی تا قسمتی در مورد بعضی ها صدق بکند اما دانش ما کتابداران هم از سایر کارکنان ادارات در رشته های کاریشان کمتر نیست و چه بسا بیشتر و بهتر هم هست.
در همه رشته ها وضع به همین منوال است که فقط عده کمی حرفی برای گفتن دارند ولی بقیه اهالی آن رشته نیز از حق و حقوق مناسب آن رشته برخوردارند و در زمینه سواد آن رشته نیز از حداقل تا متوسط ارزیابی می شوند.
جایگاه واقعی کتابداری در ایران تنها با داشتن لابی در سیستم های اداری و حکومتی امکان پذیر خواهد شد و لا غیر درست مثل بقیه رشته ها.
کارمند کتابخانه
|
Iran
|
1393/03/13 - 15:15
0
11
با نظرات آقای عمرانی موافقم
اکنون بعد از 15 سال که با مدرک کتابداری استخدام شدم حس می کنم فقط یک کارمندم یه کارمند بسیار ساده و به قول جنابان ستادی یک کارمند صف که مدرک 15 سال قبل من هیچ ارزشی در این سیستم نداشت.
دلم خوش بود که در یک کار مرتبط با رشته تحصیلی دارم کار می کنم ولی دریغ از هیچ امتیاز و.. جز سر خوردگی و سر کوب شخصیتی
:(
درست می فرمایید جناب آقای عمرانی
دارم فکر می کنم چطور با 431هزار تومان ماه رو به آخر برسونم و دستم پیش کسی بلند نشه.
:((
کتابدارن بی روحیه
|
Iran
|
1393/03/13 - 10:32
0
12
حیف آنهمه امیدی که نگذاشتند به واقعیت مبدل گردد.در 6 سال گذشته انقدر با کتابدار بد برخورد شد که با حضور دلگرم کننده مهندس ملک احمدی خون تازه ای به جان خسته و رنج دیده کتابدارن دمیده شد.اما باز با یک حرکت نسنجیده همان رخوت به تن کتابدارن بازگشت.امیدوارم حرف دل ما کتابدارن به گوش آقای مختار پور برسد که اگر اینبار هم توجهی به کتابدارن نشود سکوتی در کار نخواهد بود.مدیر محترم سایت لطفا سانسور نکن و حرفمان را به گوش مسئولان برسانید
كتابدار
|
Iran
|
1393/03/13 - 09:12
0
6
درود بر آقاي عمراني
تحليل بسيار ارزشمند و واقعگرايانه اي بود.
کتابدار تهرانی
|
Iran
|
1393/03/12 - 19:40
0
14
آه می کشم، فریاد بر می آورم. آرزوهای کتابداران و آقای ملک احمدی برباد رفت. آینده ای که برای کتابخانه ها تصور می شد، برباد رفت. چه فکر می کردیم و چه شد.
از نگاه شما استاد معظم سپاسگزارم. را سلامت باشین و ممنون به فریاد کتابداران را به گوش ناشنوایان می رسانید.
کتاب ندار
|
Iran
|
1393/03/12 - 19:13
0
11
عمرانی جان تمام شد
همه چی پنبه شد
کسی به ما اعتنا نکرد
کتابدار
|
Iran
|
1393/03/12 - 19:06
0
12
ما دیگه انگیزه ای برایمان نمانده است آقای عمرانی
دلمان به هیچ خوش نیست
زیرپای مسئولان محترم له شده ایم
نه عزتی
نه غروری
نه حرمتی
آینده کجا بود استاد عمرانی؟
کتابدار
|
Iran
|
1393/03/12 - 13:47
0
24
زنده باد ملک احمدی
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: