کد خبر: 16133
تاریخ انتشار: دوشنبه, 06 مرداد 1393 - 08:59

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

سخن هفته

سودمندی نظریه اِسنادی در ساخت استدلال‌های منطقی

دکتر یزدان منصوریان
سودمندی نظریه اِسنادی در ساخت استدلال‌های منطقی

 

لیزنا، دکتر یزدان منصوریان، دانشیار دانشگاه خوارزمی: اواخر سال 2004 زمانی که در دانشگاه شفیلد برای نگارش بخشی از پژوهش دورهء دکتری مشغول تحقیق دربارهء عوامل موفقیت و شکست کاربران در بازیابی اطلاعات وبی بودم، با چند نظریهء روانشناسی آشنا شدم. مفاهیمی که نه تنها آن زمان برایم مفید بود، بلکه در تمام این سال‌ها به کارم آمد. یکی از آنها «نظریه اِسنادی» یا «نظریه انتساب[1]» (Attribution Theory) برنارد واینر (Bernard Weiner) است، که چگونگی تحلیل افراد از عوامل موثر بر رفتارها و رخدادهای اجتماعی و همچنین واکنش آنان را به موفقیت‌ها و شکست‌ها نشان می‌دهد. نظریهء واینر خود مکمل مطالعات دیگرانی همچون روانشناس معروف اتریشی، فریتس هایدر (Fritz Heider) محسوب می‌شود که در سال 1958 نخستین مطالعات را در این زمینه انجام داده است.

 

بخشی از این نظریه مربوط به تبیین هر فرد از موفقیتها و شکستهای زندگیست. به این معنا که ما در موقعیت‌های گوناگون، پیروزی یا شکست خود را به عوامل درونی (شخصی) یا بیرونی (موقعیتی) نسبت می‌دهیم. منظور از عوامل درونی، متغیرهایی است که در اختیار ماست. در مقابل نیز عوامل بیرونی دلالت بر مولفه‌های محیطی دارد که به ما تحمیل شده است. عواملی که دخالتی در پیدایش آنها نداشته‌ایم و سرنوشت سر راهمان قرار داده است.

 

مثلاً تصور کنید من در آزمون عملی رانندگی شرکت می‌کنم. بسته به نتیجهء این آزمون، توجیهم از آنچه رخ می‌دهد متفاوت خواهد بود. اگر گواهینامه بگیرم، به احتمال زیاد خواهم گفت که رانندهء خوبی هستم و شایستگی این مجوز را داشته‌ام. به این ترتیب موفقیت در این آزمون را به توانایی خودم نسبت می‌دهم. این نمونه‌ای از اِسناد و ارجاع به عوامل درونی است. حال اگر نتیجهء عکس رخ دهد و ناموفق باشم، بسته به توجیهی که دربارهء این شکست دارم، واکنشم متفاوت خواهد بود. ممکن است آن را به سختگیری افسری نسبت دهم که آن روز مسئول برگزاری آزمون بوده است. یا ممکن است هوای بارانی یا شیب تند خیابان را مقصر بدانم. این احتمال نیز وجود دارد که نقص فنی خودرویی را که برای آزمون انتخاب شده بود، علت رد شدنم معرفی کنم. یا ساده‌تر از این فقط بگویم بد شانسی آوردم. تمام این تحلیل‌ها در یک نقطه مشترکند و آن خارجی بودن عامل شکست است. عاملی که از قلمرو اختیارم خارج بوده و در نتیجه تقصیری متوجه من نیست. زیرا در مقابل افسر سختگیر، هوای بارانی، شیب خیابان، نقص فنی خودرو و بدشانسی چاره‌ای نداشته‌ام.

 

البته این تحلیل در همین مقطع ختم نمی‌شود و اثرات آن تازه شروع شده است. زیرا آنچه بیش از نوع تحلیل اهمیت دارد، پیامدهای آن است که در رفتارم پس از نتیجهء آزمون پدیدار می‌شود. اگر شکست را به عامل بیرونی نسبت دهم نیازی به تمرین بیشتر برای آزمون بعدی احساس نمی‌کنم. فقط کافیست دعا کنم در نوبت بعدی ضمن آنکه هوا آفتابی است، افسر دیگری مسئولیت برگزاری آزمون را بر عهده گیرد و محل آزمون نیز در خیابانی صاف باشد!

 

اما اگر بپذیرم که هنوز مهارت کافی در رانندگی ندارم و به این دلیل مردود شده‌ام، در نتیجه بجای آنکه فقط برای رسیدن یک روز آفتابی و جمع شدن سایر عوامل ارضی و سماوی دعا کنم، دست به کار خواهم شد و زمان و انرژی بیشتری به تمرین رانندگی اختصاص خواهم داد. بنابراین، بر اساس نوع تحلیلی که از رخدادهای زندگی دارم و بسته به سهمی که برای عوامل بیرونی و درونی قائلم، واکنش متفاوتی نسبت به آنها خواهم داشت. به سخنی دیگر، چگونگی تحلیل موفقیتها و شکست‌ها واکنش بعدی هر یک از ما را نسبت به این رخدادها تعیین می‌کند.

 

تبیین رفتارهای دیگران نیز در سایه همین نظریه قابل تببین است. ما ممکن است رفتارهای دیگران را یا به عوامل شخصیتی و خلق و خوی آنان نسبت دهیم؛ یا آن را ناشی از تاثیرات موقتی محیطی بدانیم. مثلاً ممکن است شما خشم یک نفر را در یک تعامل اجتماعی یا به شخصیت بداخلاق او نسبت دهید یا آن را نتیجهء واکنش به رویداد خاصی بدانید که در آن زمان اتفاق افتاده است. اگر خشم او را ناشی از شخصیتش بدانید؛ آن را به یک عامل درونی وابسته دانسته‌اید و اگر نتیجهء شرایط خاصی که در آن زمان و مکان حاکم بوده، عاملی خارجی را مسبب می‌دانید.

 

در مجموع آشنایی با نظریه اسنادی به این دلیل مفید است، که می‌تواند تصویر روشنتری از آنچه تجربه می‌کنیم در اختیارمان قرار دهد. زیرا در این صورت، زمانی که به تحلیل شکست‌ها و موفقیت‌ها می‌پردازیم، با کمی انصاف می‌توانیم ببینیم سهم عوامل درونی و بیرونی چقدر بوده و گرایش ما نسبت به هر یک ریشه در چه واقعیتی دارد. وقتی سهم معقولی برای هر یک در نظر بگیریم، استدلالهای منطقی‌تر خواهیم ساخت.

 

مثلاً مدتی پیش در مصاحبه‌ای دربارهء افزایش تعداد متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری، نظر شخصی خودم را بیان کردم و این استقبال را به فال نیک گرفتم. پس از انتشار مصاحبه، در میان نظرات مطرح شده در سایت، با مواردی مواجه شدم که برایم یادآور همین نظریهء اسنادی بود. زیرا در تعدادی از این کامنتها نویسندگان بحران بیکاری را دلیلی برای بی‌فایده دانستن تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی دانسته بودند. در حالی که برای تبیین ارتباط این دو موضوع با هم، ابتدا باید تکلیف دو نکته روشن شود. نخست آنکه آیا فقط به دلیل کمبود فرصت‌های شغلی، باید آموزش یک رشته را در مقاطع تکمیلی تعطیل کنیم؟ دوم آنکه باید دید چه میزان از ناکامی هر یک از ما در یافتن شغل مناسب ناشی از عوامل بیرونی است و چه میزان ریشه در عوامل درونی دارد.

 

بدیهی است که رونق بازار کار بسیار مهم است و هیچکس منکر تاثیر منفی بحران بیکاری در شرایط حاضر نیست. به سخنی دیگر نمی‌توان سهم عوامل بیرونی را نادیده گرفت. اما این نسبت به صورت صد و صفر نیست. یعنی نمی‌توان همه‌ء مشکل را کاملاً به بازار کار نسبت داد. حتی اگر فقط 10 درصد سهم برای خودمان قائل باشیم، واکنشی که به وضع موجود داریم، بسیار متفاوت خواهد بود. زیرا اگر فرض کنیم، همه چیز از محیط و جبر جغرافیا و تاریخ به ما تحمیل شده است، آنگاه نتیجه طبیعی این نگرش ناامیدی خواهد بود. اما وقتی سهمی – حتی ناچیز – برای خودمان نیز قائل شویم، روزنه‌ای از امید برایمان گشوده خواهد ماند که منشاء تلاش و کوشش بیشتر می‌شود.

 

زیرا نباید فراموش کنیم که مهارتهای هر یک از ما در رقابت در بازار کار نیز سهمی – هر چند کمتر از آنچه که باید باشد – دارد. بویژه همانطور که عرض کردم بیشتر نگران پیامدهای ناشی از تحلیل وضع موجود هستم. زیرا اگر من بیکار بودنم را تماماً به عوامل بیرونی نسبت دهم، نتیجهء این تحلیل دست کشیدن از تلاش است. زیرا هیچ نقشی برای خودم قائل نشدم. اما اگر سهم اندکی از وضع موجود را در درونم جستجو کنم، شاید انگیزه‌ای برای تقویت مهارتهایم بیابم که در این مسیر به کارم آید. بنابراین، هدف از این یادداشت یادآوری این نکته است، که در میان مجموعه عواملی که وضعیت تحصیلی و شغلی هر یک از ما را تعیین می‌کند، باید سهمی هم برای خودمان قائل شویم. حداقل فایده‌ این نگرش، ایجاد امید و انگیزه‌ای است که برای بهبود وضع موجود در ما ایجاد خواهد کرد.

 

 

منابع:

Heider, F. (1958) The Psychology of Interpersonal Relations, New York: Wiley.

Weiner, B. (1979) A theory of motivation for some classroom experiences, Journal of Educational Psychology, Vol. 71, No. 1, pp. 3–25.

Weiner, B. (1986) An Attribution Theory of Motivation and Emotion. New York: Springer.

 

 

منصوریان، یزدان«سودمندی نظریه اِسنادی در ساخت استدلال‌های منطقی در پژوهش».  سخن هفته لیزنا، شماره 193. 6 مرداد 1393.



[1]  «انتساب» به معنی نسبت دادن و مرتبط دانستن است و با «انتصاب» به معنای گماشتن و نصب کردن متفاوت است.

برچسب ها :
کتابدار
|
Iran
|
1393/05/13 - 08:41
0
0
بسیار عالی بود. از استدلالات منطقی شما بسیار استفاده کردم.
ای کاش رویکرد اسنادی به همه امور در ما نهادینه شود.
یزدان منصوریان
|
Iran
|
1393/05/08 - 09:19
0
6
در پاسخ به دوست ارجمندی که به افت کیفی مقاطع تحصیلات تکمیلی اشاره نمودند، باید عرض کنم که هیچکس منکر این افت نیست. بی تردید شواهد موجود روشنتر از آن است که جایی برای انکار باقی بگذارد. بنابراین، کاهش کیفیت در این مقاطع دیده می شود و آنچه در این عرصه رخ داده باعث تاسف و اندوه بسیار است. اما آنچه را من در آن مصاحبه به فال نیک گرفتم شوق و اشتیاق دانشجویان به ادامه تحصیل بود. زیرا همین که امکان ادامه تحصیل فراهم باشد، فرصتهای تازه ای در اختیار علاقه مندان واقعی نیز قرار می گیرد. درست است که در این میان برخی نیز که شایستگی لازم را ندارند، به شیوه های مختلف، خود را به مقاطع بالاتر می رسانند؛ اما برای بهبود وضع موجود باید در جستجوی روشهای باشیم که امکان موج سواری را از سودجویان بگیرد و معیارهای تازه ای برای ارزیابی مهارتهای داوطلبان این مقاطع در اختیارمان قرار دهد. یکی از این روشها تقویت نهادهای حرفه ای غیر دولتی و مستقل - نظیر انجمنهای علمی و تخصصی - است که به قول دکتر افشار نقش «دیدبان» را بر عهده گیرند و به دانشگاهها در بازبینی و بازنویسی استانداردها کمک کنند.
پاسخ ها
!!!!!!
| Iran |
1393/05/08 - 14:20
سپاسگزارم از پاسختان آقای دکتر. باید فکری جدی به حال افراد سودجو کرد. شور و اشتیاق به تحصیل علم همواره قابل ستایش بوده و خواهد بود. باید تدبیری اندیشیده شود تا انگیزه واقعی افراد از ورود به مقطع دکتری نمایان شود که چنانچه این انگیزه واقعی نباشد، دامنگیر سایر افراد علاقه مند در یک کلاس دکتری نیز خواهد بود. چون همواره آن عده بی علاقه به دنبال مفری برای گریختن از دشواری هایی طبیعی که در راه علم آموزی وجود دارد، هستند و بدین ترتیب مشکلاتی را برای سایرین بوجود می آورندو ...
در پایان از اینکه برداشت اشتباهی از مطلب به جای شما داشتم عذرخواهی می کنم.
با سپاس
ا. بنی اسدی
|
Iran
|
1393/05/08 - 06:13
0
2
از این منظر به رواج بیکاری در کشور کمتر توجه می شود اغلب به دنبال مقصر جلوه دادن دیگران هستیم آن هم با نگاه صفر و صدی. روحیه کار آفرینی نه در نظام آموزشی چندان مورد توجه واقع می شود نه در محیط ها و زمینه های دیگر
این می شود که در اکثر مواقع به راحتی دیگران هستند که ما را درک نمی کنند، برای ما کار ایجاد نمی کنند و به طور کلی مقصر. نوشته شما تلنگر خوبی را به همراه داشت. استفاده کردم
!!!!!!
|
Iran
|
1393/05/07 - 23:57
0
3
جناب دکتر منصوریان،ممنون از یادداشت پرمغز شما که باز هم بسیار از آن آموختم.
اما در رابطه با نگرش مثبت شما به افزایش کمی متقاضیان دکتری و کامنت هایی که در پی داشت، ضمن تأیید مطالبی که در یادداشت حاضر آوردید، اما افت کیفی دانشجویان دکتری مسئله ای است که در این بین نمی توان آنرا نادیده گرفت. نمی دانم این مسئله را می توان به افزایش تعداد دانشجویان دکتری مربوط دانست یا خیر؟ یعنی به اینکه به هر کسی امکان داده می شود که دانشجوی دکتری شود! اینکه دانشجویان مقطع دکتری، دائما در حال چانه زنی برای انجام حداقل تکالیف درسی شان هستند، اینکه دروس را فقط به قصد گذراندن باری به هر جهت و گرفتن مدرک می گذرانند، اینکه دانش و دانش پژوهی اکثر دانشجویان دکتری حاضر تقلیل یافته که البته خود نیز خواهان آنانند، اینکه دانشجویان دکتری حال حاضر ما کمتر ایده ای از خود دارند و دائما در حال تکرار آنچه وجود دارد هستند و ...
آیا اینها عواقب نگرش مثبت به افزایش کمی دانشجویان مقطع دکتری به حساب نمی آیند؟؟؟
متشکرم
کریمی
|
Iran
|
1393/05/06 - 10:22
0
3
بسیار زیبابود.. ممنونم.. شاید گوش زدی بود به ما ... که خودمان را فراموش کردیم... و یاد گرفته ایم که همیشه دیگران را مقصر بدانیم... ممنون دکتر..
کتابدار 1
|
Iran
|
1393/05/06 - 09:28
0
3
جناب آقای دکتر منصوریان، از خواندن این یادداشت و دیدگاه شما بسیار خوشحال شدم.
امیدوارم نوشته های جنابعالی در لیزنا در چنین مقولاتی نظیر بازار کار، تحصیلات تکمیلی و موارد مبتلابه جامعه کتابداری ایران ادامه داشته و فقط منحصر به روش تحقیق و پژوهش نباشد.
جمع بسیاری منتظرند دیدگاههای شما را در چنین مباحثی بدانند.
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: