کد خبر: 8582
تاریخ انتشار: پنج شنبه, 21 ارديبهشت 1391 - 22:11

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

گزارش

کارگاه «کتابخانه های دیجیتال: ابزار استاندارد در کنار محتوای استاندار» برگزار شد

  «کتابخانه های دیجیتال: ابزار استاندارد در کنار محتوای استاندارد» با تدریس سیده افروز حسینی شکرایی، کارشناس تحلیل فرآیند شرکت پارس آذرخش روز گذشته 20 اردیبهشت 1391 در کارنامه نشر سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.

 

به گزارش لیزنا، سیده افروز حسینی شکرایی در ابتدا راجع به ملزومات کتابخانه دیجیتال تعاریفی را اینگونه ارائه نمود: مدیریت و تحلیل محتوا اولین قدمی است که کتابخانه دیجیتال را متفاوت می کند. ارتباط دوسویه باید بین کاربر و کتابخانه وجود داشته باشد و در کتابخانه دیجیتال هدایت کاربر نیز وجود دارد. در کتابخانه دیجیتال کار پردازش و تحلیل اطلاعات برای دستیابی به پاسخ مؤثر، صورت می گیرد.

شکرایی افزود: اگر کتابخانه دیجیتال را یک پروژه در نظر بگیریم که از یکسری ابزار تشکیل شده است؛ این پروژه دو بحث دارد یک بخش ابزار و بخش دیگر محتواست.

وی درخصوص ابزار استاندارد در کتابخانه دیجیتالی گفت: نرم افزار کتابخانه دیجیتال باید استاندارد باشد و پشتیبانی از استانداردها را انجام دهد.

حسینی شکرایی در ادامه گفت: اولین انتظار ما از کتابخانه دیجیتال این است که بتوانیم به هر منبعی در هر زمان و هر مکانی دسترسی داشته باشیم و دومین بعد این است که از منبعی که داریم افراد نامحدودی بتوانند از آن استفاده کنند؛ سومین بعد دسترسی همزمان به یک منبع است که بتوان آن منبع را دانلود کرد؛ بعد دیگر جستجوی تخصصی در منابع است، وقتی می گوییم مدیریت محتوا داشته باشیم باید یک زبان مشترک بین ما وجود داشته باشد.

وی در ادامه افزود: درهمه ی این تعاریف درباره دو چیز بحث کردیم محتوا و ابزار؛ اما کاربر است که کاربران می توان آن را به دو دسته کاربر نهایی و کتابدار تقسیم کرد. خدماتی که کتابخانه به کاربر نهایی ارائه می دهد اهمیت دارد و همینطور انتظاراتی که کتابدار به عنوان کاربر از کتابخانه دارد به خدمات فراهم آوری و مجموعه سازی ، خدمات سازماندهی و ذخیره سازی اطلاعات ، مدیریت کتابخانه و راهبری سیستم مربوط می شود.

سیده افروز حسینی شکرایی گفت: بعد دیگر خدمات کاربر نهایی است. خدمات جستجو تنها از یک درگاه واحد صورت نمی گیرد و در محتوای تمام متن بر اساس کلیدواژه های tag گذاری شده بتوان جستجو را انجام داد.

وی در پایان گفت: به طور کلی یک کتابخانه دیجیتال باید به گونه ای باشد که امکان تبادل اطلاعات را با دیگر کتابخانه ها داشته باشد و کاربران بتوانند feedback خود را به کتابخانه ارائه دهند و کاربر بتواند نظر خود را نسبت به محتوایی که خوانده است بدهد و این یکی از پارامترهای ارزش گذاری است؛ در اینجاست که تعامل با کتابخانه برقرار می شود.

این کارگاه از ساعت 14 الی 16 برگزار شد.

گزارش: فاطمه محمودی

برچسب ها :
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: