کد خبر: 25932
تاریخ انتشار: دوشنبه, 24 آبان 1395 - 19:33

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

گاهی دور گاهی نزدیک

راهکاری برای بالا بردن سرانه مطالعه در کشور

منبع : لیزنا
علی‌اصغر شریفی‌نیا
راهکاری برای بالا بردن سرانه مطالعه در کشور

(لیزنا: گاهب دور/گاهی نزدیک: 173): علی‌اصغر شریفی‌نیا، دانشجوی دکترای علم اطلاعات: بیست و چهارم آبان ماه روز کتاب، کتاب‌خوانی و کتابدار در تقویم ملی کشور عزیزمان، ایران اسلامی     است. به همین بهانه در این نوشتار گریزی به مسئله ترویج کتاب‌خوانی و به‌تناسب آن بالا بردن سرانه مطالعه در کشور  می اندازیم. آنچه مسلم است، این است که در بحث ترویج کتاب‌خوانی و بالا بردن سرانه مطالعه مباحث کارشناسی مختلفی ارائه و بیان‌شده است. مقاله ها، نوشته ها و یادداشت ها ی مختلفی در این زمینه به رشته تحریر درآمده است. نشست ها، همایش ها، سمینارها و هم اندیشی های متعددی برگزارشده است و همچنین پروژه های تحقیقاتی و پژوهشی گوناگونی انجام‌شده است.

 

با نگاهی به مسائل بیان‌شده در این موضوع می توان به این نکته دست‌یافت که مراکز و نهادها و    مجموعه های مؤثر و تأثیرگذار در امر ترویج کتاب‌خوانی به‌درستی احصاء شده اند و علاوه بر آن برنامه-های قابل‌اجرا برای هرکدام از آن‌ها هم مشخص‌شده است. حال باید جهت هماهنگی و عملیاتی شدن این برنامه ها متولی و متصدی واحدی، مسئولیت این کار را به عهده بگیرد تا این مسئله در جامعه ساری و جاری گردد و در آینده نه‌چندان دور نتایج ترویج کتاب خوانی در بالا رفتن سرانه مطالعه افراد جامعه مشخص شود.

در اینجا به تعدادی از مراکز و نهادها و برنامه هایی که در آن‌ها قابل‌اجرا است اشاره خواهیم کرد :

یکی از اساسی ترین و اصولی‌ترین نهاد فرهنگ‌ساز در امر ترویج کتاب خوانی خانواده است که تأثیرگذاری آن بر این امر برکسی پوشیده نیست. حال خانواده ها می توانند با اجرای برنامه هایی همچون مطالعه هم زمان و همراه فرزندان یا رفتن خانواده به نمایشگاه های مختلف فرهنگی ازجمله کتاب و مطبوعات، زمان بندی برای مطالعه یا قصه‌گویی در خانواده، اختصاص فضایی در خانه به مجموعه کتابخانه و عضویت افراد خانواده در کتابخانه و مراجعه به کتاب در زمان حل مشکلات که نمونه‌هایی قابل اجرا در نهاد خانواده    می باشند در جهت ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی بکوشند.

در نظام آموزشی با برنامه هایی چون تقویت کتابخانه های کلاسی و آموزشگاهی، معرفی کتاب در کلاس-های درس، آشنا کردن دانشجویان و دانش آموزان با شیوه های صحیح مطالعه و ... می‌توان در این امر شریک شد.

رسانه ها مکتوب و غیر مکتوب نیز یکی از ارکان مهم در امر ترویج کتا ب خوانی هستند که می توانند با اجرای برنامه هایی مانند ساخت فیلم و سریال ها با مضمون تشویق به مطالعه، تبلیغ رایگان کتاب در   رسانه ها، معرفی نویسندگان، کتابخانه ها، کتاب‌فروشان، و ناشران در رسانه ها و ... کمک درخور توجهی به این موضوع نمایند.  

احداث ایستگاه های مطالعه در مراکز تجمع افراد، مجتمع های مسکونی و اماکن مذهبی (مساجد، حسینیه-ها، تکیه ها و بقعه ها و امکان متبرکه امام زادگان(ع)) مراکز ارائه خدمات از قبیل مطب ها، مراکز خرید، اماکن تفریحی و ورزشی و پایانه های مسافری می تواند راهکار دیگری در این زمینه باشد.

صنعت نشر نیز با ارائه تسهیلاتی جهت کاهش قیمت کتاب و نشر کتب با توجه به نیازسنجی‌ها و شناسایی نیازهای مخاطبان، تنوع راه های دسترسی به کتاب (چاپی، الکترونیکی، صوتی و ... )، اختصاص تخفیف ویژه خرید کتاب به مناسبت های خاص مانند هفته کتاب و ... می تواند گام های تأثیرگذاری بردارد.

دولت، یکی دیگر از پایه های اساسی در امر ترویج کتاب خوانی و بالا بردن سطح سرانه مطالعه در جامعه و فرهنگ سازی است. دولت می تواند با حمایت های مالی و معنوی و کاهش مالیات یا معافیت های مالیاتی برای ناشران و کتاب‌فروشی‌ها و حمایت از آنان قیمت تمام‌شده کالای فرهنگی تولیدی توسط آنان را کاهش دهد و به این امر کمک مؤثری نمایند. دولت می تواند با کمک در راه اندازی و تقویت کتابخانه های عمومی، روستایی، زندان ها و ... و اختصاص یارانه خرید کتاب به خانواده ها در این امر شریک شود.

 با توجه به حجم بالای برنامه های موردنظر و توافق کارشناسان و متخصصان در این امر و مراکز و نهادهای متعدد تأثیرگذار در این زمینه باید نهاد مستقلی، متولی پیگیری و به نتیجه رساندن این برنامه ها باشد.

 

به نظر می آید برای از بین بردن مراکز متعدد تصمیم‌گیری و اجرایی در انجام برنامه های ترویج کتاب-خوانی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور با توجه به رسالتش می تواند نقش رهبری در این زمینه را به عهده گیرد و امور هماهنگی و پیگیری و عملیاتی کردن این برنامه ها را در نهادها و مراکز مختلف انجام دهد تا با یکی شدن مراکز تصمیم‌گیری، شاهد رشد و بالندگی درزمینه ترویج کتاب‌خوانی و به‌تبع آن بالا رفتن سرانه مطالعه در کشور باشیم که نتیجه این کار می تواند در تمام رفتارهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... افراد جامعه مثمر ثمر باشد و نتیجه عینی آن مشخص‌شده و بروز و ظهور آن در جامعه، نقش‌آفرین گردد.

 

در پایان بر خود فرض می دانم، یادی کنم از بانو، استاد توران میر هادی که در آستانه روز کتاب،کتاب‌خوانی و کتابدار در تاریخ هجده آبان ماه امسال به دیار حق شتافت. او که عمری را درراه ترویج کتاب‌خوانی در حوزه کودک و نوجوان صرف کرد و اینک دیگر در بین ما نیست. روحش شاد.

سید محمد حسن
|
Europe
|
1396/01/14 - 15:49
0
1
ممنون از مقاله ی خوبتون
یکی از عللی که باعث شده مردم کمتر کتاب بخونن میتونه کم رغبت شدن مردم به متن های طولانی باشه.
اگه بشه با یه راهکاری این میل منفی رو در مردم از بین برد.
فک کنم بشه سرانه مطالعه رو افزایش داد.
ما در این لینک به این مشکل پرداختیم
https://goo.gl/gZKCKV
رحمان
|
Iran
|
1395/09/09 - 10:42
0
5
از نظرات زیبا و موثرتان استفاده می کنیم و متشکرم. همچنین داشتن یک متولی جهت رهبری در امر کتابخوانی و مطالعه سالهاست همه مسئولین (سیاسی و فرهنگی ) این عقیده را دارند و ما هم بعنوان کتابدار عرض کرده ایم ولی مشکل کجاست باید پیگیری شوددر سطح شهرستان در مقطعی ما این کار را در اداره کتابخانه های عمومی عهده دار شدیم ولی کمبود نیرو ادامه کار را غیر ممکن کرد.
محمد طاها
|
Iran
|
1395/09/05 - 11:53
1
6
مطالب عالی
عارفه شریفی نیا
|
Iran
|
1395/08/29 - 18:55
1
7
عالی بود
مطالبتان بسیار ارزشمند است.
محمد علی
|
iran
|
1395/08/29 - 14:09
1
5
حاوی مطالب ارزنده و راهگشایی است. اما ایجاد علاقه و رفتار مطالعه، نیازمند بررسی های عمیق تر روان شناختی و تربیتی به ویژه در دوره خرد سالی است.
کتابدار
|
Iran
|
1395/08/27 - 07:51
1
9
سلام
درخصوص مراجعه کم به کتابخانه ها به نظر من اصلی ترین دلیل کمبود منابع بروز، ساختمان های کتابخانه های عمومی که فضاهایی سرد و بی روح و بدون جذابیت هستندو اکثرا با مشکلات معماری و فیزیکی علاوه بر بحث زیبایی نما روبرو هستند.
فرخنده
|
Iran
|
1395/08/25 - 18:42
0
9
ازنظراتتون استفاده نمودم
بانظر شما کاملا موافقم

سپاس
یاسمن
|
Iran
|
1395/08/25 - 17:08
2
5
آقای شریفی نیا محترم ، ممنون از جنابعالی برای ارسال مطلب در مورد ترویج کتابخوانی ، بسیار استفاده کردم
موفق و سلامت باشید
لرستان
|
Iran
|
1395/08/25 - 11:12
1
8
اینکه نهاد متولی امورات کتاب خوانی در مدارس و خانواده ها و رسانه و... گردد باعث گستردگی عظیم این نهاد میگردد .
بنظر میرسد مشکل در بحث شخصی و انگیزش درونی افراد است. مسایل اقتصادی و فرصت فراغت از مهمترین علل عدم رغبت به کتاب است.
ممیزی و چاپ نامناسب و نازیبا و بی کیفیت کتاب نیزمطمنا تاثیر گذارن....
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: