داخلی
»مطالب کتابداری
»گفتگو
سرانجام نام رشته كتابداري تغيير يافت: «علم اطلاعات و دانش شناسي»
دکتر جعفر مهراد، سرپرست کميته برنامه ريزی کتابداری و اطلاع رسانی دفتر گسترش و برنامه ريزی آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، تحقيقات و فناوری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار لیزنا، درخصوص تغییر نام رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی گفت: "تغییر نام رشته کتابداری مدتها بود که از سوی جامعه درخواست شد و مورد توجه بود."
وی افزود: "این موضوع به ویژه با تحولی عمیق در این رشته که در اقصا نقاط دنیا صورت گرفته و به تبع آن نام رشته به صورتهای مختلف در گروهها و دانشکدههای مختلف کتابداری مشاهده میشود. در ایران نیز دانشجویان و تعدادی از اعضای هیأت علمی خواستار انجام اصلاحات و تغییر عنوان رشته بودند. "
دکتر مهراد تصریح کرد: همچنین خبرگزاریها، انجمن کتابداری و البته بعضی از اساتید در گروههای آموزشی موضوع تغییر نام را مورد بحث قرار دادند و در مورد آن مطالبی را نوشته و منتشر کردند. در نتیجه تغییر عنوان به کمیته برنامه ریزی در وزارت علوم تحقیقات و فناوری کشور ارجاع داده شد و به صورت غیررسمی از سوی اعضای هیأت علمی و به صورت رسمی از طرف بنده به عنوان رئیس کمیته برنامهریزی پیگیری صورت گرفت. "
تنوع نامها، تناسب آن با محتوای رشته در جلسات مورد بررسی قرار گرفت
دکتر جعفر مهراد درباره فرآیند تغییر نام رشته کتابداری بیان کرد: "با توجه به فعالیتهای تقریباً شش ماهه که درباره تنوع نامها، تناسب آن با محتوای رشته، برنامههایی که در سالهای گذشته مورد تغییر و تدوین قرار گرفته شده بود و از سوی وزرات علوم به دانشگاههای مجری ابلاغ شد، درباره عنوان رشته اندیشه و چارهجویی گردید."
براساس اجماع اعضای کمیته برنامهریزی عنوان «علم اطلاعات و دانش شناسی» با معادل لاتین "Knowledge and Information Science" به تصویب رسید
وی ادامه داد: "بعد از رسیدن به توافق درباره اسامی، نشستی را با روسای گروههای کتابداری اعم از دولتی و غیردولتی دانشگاهها در دانشگاه تربیت مدرس برگزار کردیم و نتیجهای که مطالعات کمیته برنامهریزی وزارت علوم به آن رسیده بود، در اختیار روسای گروهها قرار دادیم و شرکت کنندگان در نشست دانشگاه تربیت مدرس دیدگاهها و نقطه نظرات خود را اعلام کردند. تقریباً عنوانی که روی میز بود مورد تأیید قرار گرفت و یکبار دیگر در کمیته برنامهریزی وزارت علوم تحقیقات و فناوری مورد مداقه قرار گرفت و لاجرم براساس اجماع اعضای کمیته برنامهریزی عنوان «علم اطلاعات و دانش شناسی» با معادل لاتین "Knowledge and Information Science" به تصویب رسید."
با اتفاق آراء و بدون حتی یک رأی منفی نام جدید رشته کتابداری در شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم تصویب گردید
سرپرست کميته برنامه ريزی کتابداری و اطلاع رسانی بیان داشت: "بنده با توجه به حکم مسئولیتی که دارم این عنوان را با دلائل توجیهی، شرح و توصیف مفصل به طور مکتوب خدمت «دکتر حسین نادری منش، معاون آموزشی وزارت علوم» ارسال کردم و دلایل تغییر نام رشته را عنوان کردم و لاجرم ایشان تغییر نام را در دستور کار شورای عالی برنامهریزی قرار دادند که روز یکشنبه 19 شهریور ماه تغییر نام در جلسه مطرح گردید و آنگونه که شایسته بود از تغییر نام دفاع کردم و با اتفاق آراء و حتی بدون یک رأی منفی نام جدید به تصویب شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم رسید."
گرایش مدیریت اطلاعات و مدیریت کتابخانه های دانشگاهی تصویب شد
دکتر جعفر مهراد در ادامه به تصویب دو برنامه دیگر اشاره کرد و گفت: "در همان جلسه دو برنامه نیز به تصویب رسید یکی «گرایش مدیریت اطلاعات» و دیگری «مدیریت کتابخانههای دانشگاهی» بود. این برنامهها دو هفته قبل مطرح شد که در حال انجام تشریفات اداری و ارسال به واحدهای مربوطه در وزارت علوم جهت امضاء مقام عالی وزارت ارجاع داده شد. اما این تغییر نام باعث شد که من کل برنامهها را یکجا اعلام کنم. "
دانشگاهها مجری برنامههای رشته میباشند و تأمین نیروی انسانی واجد شرایط بر عهده آنهاست
جعفر مهراد در پایان اظهار داشت: "امروز که این مصاحبه را انجام می دهم به تاریخ 28/06/1391 دو برنامه را تحویل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم دادم و امیدوارم که این کار جمعی تعدادی از اعضای هیأت علمی دانشگاههای کشور که به عنوان عضو کمیته برنامهریزی میباشند مورد قبول جامعه علمی قرار گیرد و دانشگاهها که مجری برنامههای این رشته هستند با تأمین نیروی انسانی واجد شرایط بتواند همخوانی با نام جدید و محتوای رشته را ایجاد کنند و موفق در اجرای برنامههای مصوب باشند."
گفتنی است، گفتگوی تکمیلی با دکتر جعفر مهراد متعاقبا در لیزنا منتشر خواهد شد.
می خواستم به همه افرادی که این صفحه یا نظرات را میخوانند یه تجربه کلی و شخصی بدم.
رفقا اول اینکه اگر میخواید وارد این رشته بشوید حتما با علاقه بیاید و واحد های هر رشته را حتما نگاه کنید.
دوم اینکه اگر بدون علاقه ولی فعال هستید رشته رشتهی خوبیست ولی خواهشا تنبل علاقمند نیاد توی این رشته و اصلا توی هیچ رشته ای بره اول مشکلش رو با خواندن چندتا کتاب مثل کتاب * لطفا گوسفند نباشیم* حل کنه برای بعضی ها حتی کتاب *بیشعوری* هم جواب نمیده ولی شما نخونده قضاوت نکنید.
من هر دو را خواندم و روز به روز علاقهام به این رشته بیشتر میشود مباحث درسی کاملا کاربردی و به درد بخور هستند ولی برای کسی که بخواد ولی بازم ناکافی یعنی شما عمرا با درس دانشگاه به جایی برسید حالا هر رشته ای دکتر و مهندس های کشور نشان دهنده صحت حرف من هستند شما باید فعالیت های اضافه داشته باشید اگر پول دارید کلاس اضافی و کتاب خریدن و خواندن اگر ندارید کارگاه های رایگان و کتابخانه پر از کتاب واقعا فکر نمی کنم جایی برای بهانه اکثریت باشه ولی خب ما از همه چی و همه کس مینالیم غیر از تفکر و نگرش و رفتار و عملکرد خودمان و حاضر نیستیم حرف هیچکس جز کسی که نظرش با ما یکیه را قبول کنیم .
خداوکیلی جون هرکی قبولش دارید چهارتا کتاب غیردرسی بخونید که متوجه شید اون کتاب هایی توی مدرسه خوندید اسمشان کتاب نبودند .
حرف زیاده ولی فرصت کم
کسی آرامش را به شما تعارف نخواهد کرد این از من تظمینی یادتان باشه
میخواستم بگم تظمین رو با ضاد مینویسن.
تشکر.
من دانشجوی علم اصلاعات دانشگاه بین المللی امام رضا ع بودم
ما کلا 8تا دانشجو بودیم و یک ترم درس،خوندیم و بلخره زحمت کشیدیم سر اخر واس،ترم دو گفتن رشته حذف شده و بهمون رشته های دیگ در دانشگاه های دیگ معرفی کردن ک کاملا بی اعتبار بود دانشگاه ها و سرانجام ما شدیم هیچی ب هیچی حتا نمراتمونم اعلام نکردن حیف زحمتامون
حیف این مملکت ک اینقدر بی قانونه
ب امید بهروزی مملکت
دانشجوي دانشكاه بيرجند كتابداري يا علم اطلاعات و دانش شناسي
تورو خدا رسيدگي بشه تلف شديم ما
چی بگم شاید هم هویت نداره ...؟!
هر کی میاد یه اسم میذاره روش !؟ یکی x صدا میکنه و یکی y ؟! آخه این چه وضعشه
فردا من به بچه ام بگم باباش چکاره است بلاخره !؟
من به نوبه خود و دیگر همکاران کتابداری یک گلایه دارم برای تغییر نام ما فکر کردیم که با توجه با مشورتهایی که شد رشته به مهندسی تبدیل می شود و این امید را داشتیم که چون itیک زمانی در کتابخانه ها بود و امروزه با پیشرفت علم it مجزا شده ما این امید را حداقل از جانب شما علم دوستان داشتیم حالا که اقدام کردین نام بهتری مثلا علم اطلاع رسانی که خود به خود زیر مجموعه فناوری اطلاعات میشود این دانش شناسی واقعا بد کرده نام رشته را چون بااین دانش شناسی در واقع باز هم ارجاع شود به کتابداری . کتابداری تازه ذ=داشت بین عموم مردم جا می افتاد به جای اینکه بهتر شود نامش بدتر شد با این امید که باز تجدید نظری شود و کاری کنید رشته زیر مجموعه it شود نه مدیریت متشکریم از زحمات بی دریغ شما .
و در آخر از کلیه عزیزانی که تلاش کردن اسم این رشته در حد خودش باکلاس باشه تشکر میکنم
اهمیت مطالعه و ارزش مصاحبت با کتاب ، از تمام مشارب دینی واهل حکمت و دانش ، در طول تاریخ ، توصیه های ارزنده ای چه در آثار مکتوب و چه به صورت نقل های سینه به سینه به دست ما رسیده است. تا جایی که از آن به عنوان لذتی که هیچ گاه شیرینی اش زایل نمی شود، بیان کرده اند. حرکت از تاریک سرای نادانی به سمت بهشت دانایی و نیز مبارزه مداوم با جهالت و بی سوادی از جمله برجسته ترین توصیه های دینی و آموزه های گران قیمتی است که همواره به بشر گوشزد شده است.کتابخانه در تاریخ در این امر نقش به سزایی داشته است و نقش کتابدار از همه روشن تر.
تغییر خوب است اما آیا بر روی اصطلاحات و استفاده از آن تحقیق شده است؟ آیا در نظر خواهی ها از جوامع مختلف کتابداری چه در داخل و چه در خارج و نقطه نظرات آنها استفاده شده است؟ آیا بر اساس نام جدید رشته منابع مطالعاتی و فرصت شغلی دانشجویان نیز همگام با این تغییر ، تغییر می کند؟ آیا کسی بر پایه تحقیقات علمی نظر خود را مبنی بر تغییر یا عدم تغییر نام رشته بیان کرده است؟
و خیلی آیاهای دیگر که در ذهن افراد شکل می گیرد.....
ای کاش بدانیم آنچه که داریم زیباست......
واقعا نام برازنده ایست.خیلی خوشحال شدم دانشجوی دانشگاه اوز فارس
بهتر نیست به جای یه اینکارا اونقدر روی محتوا کار کنید که ما واقعا بشیم مشاور رشته های مختلف دانشگاهی
مشاور علمی
به هرحال من ازتون حمایت می کنم
یک پرسش کلی از اکثر اونایی که کتابدار شدن ....یعنی لااقل کتابدار هایی که من باهاشون بر خورد داشتم هم دولتی که بودم هم پیام نور دولتی که بچه ها یا رتبشون به رشته بهتر نمی خورد یا این که بد انتخاب رشته کرده بودن کسی نبود بگه علاقه مند به این رشته است و پیام نورم که یا حالا چون خوندن می خوان ادامه بدن یا این که سر کار می رن و سنی ازشون گذشته می خوان بخونن حقوقشون زیاد بشه حالا بگید توی این بین اسم چه تفاوتی می تونه داشته باشه یکی می گه چه رشته ای می خونی می گیم مدیریت اطلاعات و دانش شناسی ...می گه یعنی چی می گیم کتابداری دیگه ........پس بازم فرقی نمی کنه باز همون پوزخند و تمسخر چون اولا کسی از محتوای رشتمون اطلاع نداره و همه فکر می کنن خاک کتاب پاک کن هستیم دوم به قول بالایی ها محتواشه اگه کار با کامپیوتر و پایگاه های الکترونیکی و رو بیشتر بیارن خیلی بهتره ....البته سازماندهی ها هم خیلی خوبن کارسازماندهی کنگره دیویی واقعا قشنگن و در عین حال سخت ..........کاش اینایی که رشتمون و به مسخره می گیرین یک نگاهی به کتاب سازماندهی کنگره می انداختن واقعا وحشتناکه و در عین حال قشنگ کل کتاب انگلیسیه اما کلا باحاله ........پس اسم و بی خیال شین .......واسه اسم این همه ساله دارید خودتون و می کشین حالا هم کلی کلاس می زارین اسم عوض کردین محتوا رو درست کنید چرا منی که می خوام کتابداری بشم یا هر کاره ی دیگه ای باید یک عالم مزخرف دیگم کنارش بخونم چیزایی که نیاز دارم و نخونم و اخرش بشم یک بی سواد اخرش یکی که دیپلمم داره با یک اموزش بتونه یک کتابدار باشه چرا این شکلیه .............این جا کسی جوابگو نیست می دونم اما سنگ مفت گنجشکم مفت همه می زنن بزار ما هم بزنیم بی خیال
باتشکرازشما.آیانام رشته" کتابداری در شاخه پزشکی "نیزتغییرکرده؟این رشته درشاخه پزشکی بهتراست اختصاصی ترشود.گرایش هانیزبه پزشکی مربوط باشد.به عنوان دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی خواندن علوم تربیتی رامناسب نمیدانم.
نام رشته بالاخره تغيير كرد اما به نظرم اون طور كه در كتاب دانش شناسي اومده ما دانش آموز و دانشجو و دانشيار و دانشگاه ... داريم كه در برگيرنده همه علوم ميشه با توجه به اين كلمات اصطلاح دانش شناسي خيلي جامعه براي رشته اي كه توش يا طبقه بندي دانش كار دارن، كاش نام اطلاع رساني و مديريت دانش مدون را براش در نظر ميگرفتن.
كتابداري پزشكي هيچ تناسبي بامحتواش نداره!به اين موضوع هم رسيدگي كنيد!!!!!
با تشكر
معتقدم تغییر نام تغییر محتوای را با خود خواهد آوردو به پویایی رشته منجر خواهد شد. کاش تغییری در آموزشها و مواد و ابزارهای اطلاعاتی کتابخانه های عمومی داده می شد. تا اونا هم از این وضع فجیع انبار داری در بیایند.
با تشكر
البته حقیر در حرفه کتابداری دانشجوی مبتدی بیش نیستم.
با تشکر از اساتیدی که باعث شناخت بیشتر ای تغییر نام رشته کتابداری واطلاع رسانی به علم اطلاعات و دانش شناسی می شوند.خصوصا جناب آقای دکتر حسن زاده که دوچندان در این باره راهنمایی می فرمایند.باز هم تبریک می گویم و از اساتیدی و دوستانی که اسم نبردم تشکر می کنم.
موفق باشید
بحث تغییر نام رشته کتابداری لااقل از دو دهه قبل مطرح بوده است با تحولات اخیر علوم اطلاعات و گسترش و پیشرفت دانش بشری کتابداران نه تنها هراسی به دل نباید داشته باشند بلکه با مهمان نوازی حضور تکنولوژی جدید را به فال نیک و منابع و سیستم های جدید الکترونیکی را در راه اعتلای قدرت اطلاع رسانی کتابخانه ها به کار گیرند . دانش بشری مدیون کتاب است . و کتاب جایگاه خود را هرگز از دست نخواهد داد . همانطور که لوح ها و کتیبه های تاریخی از دست ندادند. امروزه کمبود منابع مالی ، انسانی ، تجهیزاتی و ... کتابداران را مجبور به انعطاف پذیری و عدم هراس در پذیرش تکنولوژی جدید ومنابع نو نموده است . در فرهنگ اسلامی و کلیه ادیان نام نهادن نیک بر فرزندان سفارش فراوان گردیده است . همانطور که یک نام نامتعارف می تواند منشاء ناخوشایندی برای یک فرد در طول زندگی گردد برای رشته کتابداری نیز در عصر الکترونیک و گسترش شبکه های اینترنتی نام نهادن علوم کتابداری که با تمامی دانش بشر ارتباط دارد و بر پایه شبکه های مجازی داخلی و خارجی و سیستم های رایانه ای فعالیت می نماید ،اصلا گویا و منطقی نیست . ضمنا قرار دادن پیشوند مهندسی و مدیریت مستلزم ارائه دروس ریاضیات ، جبر و مثلثات و سایر دروس مرتبط با این رشته هاست است که جملگی به خوبی می دانیم در این رشته کاربردی اساسی ندارد . و در صورت کاربرد می تواند سوال بر انگیز و غیر واقعی باشد . این رشته نیازمند یک کالبد شکافی در نام و محتوا بود که امیدوارم این اقدام شایسته به قدم اولی برای راه طولانی گسترش علم اطلاعات و دانش شناسی و خارج شدن از انزواء ، وحدت رای و نظریه ها مبدل گردد . شاید تا امروز همین اختلاف نظرها باعث گردیده بود که نام این رشته زودتر به تصویب نرسد . اما همگان بایستی هرگونه تغییر یا نوآوری را که باعث پیشرفت این رشته می شود را بپذیریم ولو اینکه مخالف نظریات ما باشد. اما ابلاغ و گسترش این نام در سایر رسانه ها و مطبوعات و به قولی به کرسی نشاندن و دفاع و اثبات آن بر عهده همه ما دانش شناسان و اطلاع رسانان به صورت نظری و عملی است. همه میدانیم اطلاعات ودانش قدرت است می توانید به نظریات عالمان معتقد به این مسئله مراجعه فرمایید و ما با افتخار مدیریت این دو عامل قدرت را بر عهده داریم . (یعنی علم اطلاعات و دانش شناسی) .
همچنين به تک تک جامعه علم اطلاعات و دانش شناسی تبريك ميگم
زماني
دانشگاه سمنان
امیدوارم این اقدام انقلابی در این رشته به وجود آورد.
امروز وظیفه هر کتابدار یا متخصص اطلاعات ترویج ومعرفی این رشته است.
اما برداشت ما این است که دوستانی که علاقه مند هستند کتابدار باشند و خود بنده هم این را افتخار بزرگ می دانم، همچنان کتابدار خواهند ماند زیرا در متن این رشته گرایش هایی مانند مدیریت کتابخانه های دانشگاهی، مطالعات کتابخانه های عمومی، کتابدار کودک و نوجوان و غیره وجود دارند و با محتوای جدید ارائه خواهند شد. واضح است که کسانی که وارد این گرایش ها می شوند با افتخار تمام، خود را کتابدار خواهند خواند و کسانی هم که به عنوان مثال گرایش مدیریت اطلاعات را دنبال خواهند کرد و مثلا در یک سازمانی مدیریت اطلاعات یا دانش آن سازمان را به عهده خواهند داشت، خود را نه کتابدار بلکه مدیر اطلاعات یا مدیر دانش آن سازمان خواهند نامید. لذا تغییر عنوان به دنبال حذف گذشته و تاریخ رشته نبوده است، بلکه به دنبال گسترش چترگونگی عنوان بوده است تا بتواند تمامی قابلیت های حرفه مندان و دانش اندوزان این حوزه را پوشش دهد. کما اینکه تغییر اسم وزارتخانه متبوع ما از وزارت فرهنگ و آموزش عالی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نفی تاریخ آن نبود بلکه برای این بود که امروزه بتواند فناوری را هم پوشش دهد و هستند کشورهایی که به آخر عنوان وزاتخانه مشابه، واژه نوآوری را هم اضافه کرده اند.
لذا وضعیت موجود اقتضا می کند که همه همکاران با ادامه حمایت همیشگی خود پشتیبانی های لازم فکری را به خدمتگذاران خود در کمیته برنامه ریزی تداوم ببخشند و باید فراموش نکنیم که همه ما آن سی مرغ هستیم که برای رسیدن به حقیقت سیمرغ شده ایم و رسالت ما حمایت از همدیگر است
با تبریک مجدد این واقعه تاریخی
محمد حسن زاده
دانشگاه تربیت مدرس
البته اين اتفاق را به فال نيك مي گيريم و اميدوارم سرآغازي خجسته اي باشد براي تغيير و تحولات بعدي كه اين رشته پر زحمت و پردردسر ولي كم بها به آن تحولات نياز دارد. با تشكر از استاد فرزانه دكتر مهراد
موفق وشاد و سلامت باشید.
ریگی
موفق وشاد و سلامت باشید.
ریگی
از تمامی کسانی که در راستای تغییر نام عنوان کتابداری تلاش کرده اند و نامی زیبنده متناسب با آن رشته را انتخاب کرده اند الخصوص استاد بررگوار جناب اقای دکتر مهراد تشکر می کنم به امید جهش های بزرگ در علم اطلاعات و دانش شناسی با تشکر ویژه
نکته اول: زبان یک ارگانیسم پویاست و کلمات در طول زمان دچار دگردیسی در بارعاطفی و بار معنایی می شوند. به عنوان مثال روزی کلمه دهقان به فردی متمول و دارای زمین های زراعی وسیع اطلاق می شد اما امروزه کشاورز فقیری که زمین محدودی دارد را به ذهن متبادر می کند. بررسی متون ادبی و تاریخی اعصار مختلف به سادگی ما را با طیف وسیعی از این کلمات آشنا خواهد ساخت. البته شاید نیازی به مراجعه به این متون نباشد. کافیست به پارادایم های انتخاب نام فرزندان در دوره های مختلف تاریخ زندگی بشر در جوامع مختلف نگاهی بیاندازیم.
نکته دوم: لازم است بین نام گذاری و انتخاب عنوان تفاوت قائل شد. گاه ما برای برخی پدیده ها نام انتخاب می کنیم. درست است که تلاش برای انتخاب نامی متناسب با ویژگی های پدیده مورد نام گذاری بسیار ستوده است، اما همواره اختلاف سلایق و منافع می تواند سمت و سوی نتیجه را تغییر دهد. مثلا ممکن است پدری به دلیل اینکه در وجنات نوزاد نوآمده اش، نشانه هایی از قهرمانی رستم را می بیند تصمیم بگیرد نام او را رستم بگذارد اما در همان حین ممکن است مادر، به شباهت کم نظیر فرزندش با پدر خود بیاندیشد و تنها نامی که بتواند برای فرزندش تصور کند اسفندیار باشد. در خصوص انتخاب عنوان، آن هم در حیطه های علمی، به نظر می رسد قانون " ارتباط عنوان و محتوی" غیر قابل اغماض باشد. عنوان لازم است بیانگر محتوی باشد وگرنه مخدوش است و کارائی و اثر بخشی لازم را نخواهد داشت.
نتیجه: کلمه کتابداری چون بسیاری از کلمات در طول زمان دچار تغییر در بار عاطفی و معنایی خود شده است. روزی کتاب رسانه ی غالب و برتر برای انتقال دانش بشر بود. در لغت نامه دهخدا کتابداری چنین تعریف شده است: (حامص مرکب ) داشتن کتاب . تملک کتاب . || مأموریت حفظ و نظم و ترتیب کتابها در کتابخانه. فکر می کنم همه بر این باور متفقیم که این تعریف در بیان محتوایی که در عصر اطلاعات از این علم انتظار می رود، و حتی محتوایی که در حال حاضر در این حیطه علمی موجود است، قاصر است.
فرایند تغییر همواره دشوار است، خروج از انجماد که مقدمه تغییر است همواره دردناک است، لذا به سهم خود از همه اساتید و دانشجویان که با همت خود دشواری این فرایند رابه جان خریدند و عنوانی ،هر چند به زعم برخی چالش بر انگیز، اما بسیار مناسب تر از کتابداری برای این عرصه برگزیدند، تقدیر و تشکر می کنم. تغییر عنوان به معنای انکار پیشینه یا نفی ریشه ها نیست بلکه به معنای گسترش بخشی به چشم اندازهای آینده است.
شاهبداغی
ضمن تشکر از همه اساتیدی در انتخاب این نام مشارکت نموده اند..
در مورد علم اطلاعات و دانش شناسی ضمن تبریک به همه دوستان در این رشته، اساتید و صاحبنظرانی که در جلسه(ها)حضور داشته اند به نظرم در اینجا فرصت خیلی خوبی، حداقل برای ما دانشجویان وکارمندان و سایر علاقه مندان است که دلایل خودشون برای انتخاب این نام بنویسند که این نام فلسفه اش با فلسفه کتابداری و اطلاع رسانی سابق تغییراتی دارد! اگر دارد چیست و یا همان فلسفه سابق می باشد.گرایش های تعریف شده برای این رشته آیا تغییر خواهد کرد؟نام دانشکده چطور؟مدارک قبلی چطور؟واحد های درسی چطور؟ کتابدار مرجع چه نامیده خواهد شد؟الان نظر شما در مورد تعریف این رشته با این نام جدید چیست.
با احترام
اندایش
اکثر دروسی که در دانشگاه برای ما دانشجویان این رشته تدریس می شود، دروسی است که مربوط به کارهای کتابخانه و همان کتابداری می باشد. آیا بهتر نبود که عنوان رشته نیز گویای چنین چیزی باشد. یا بهتر نیست که با توجه به تغییر نام رشته سرفصل دروس نیز تغییر یابد؟؟؟
چون با توجه به این دروس تدریسی باز هم ما کتابدار هستیم نه دانش شناس و متخصص علم اطلاعات. نه رشته مان گویای نامش هست و نه نامش گویای آن.
الان شاید همه دانشجویان خوشحال باشند از این تغییر ولی بعدا می فهمند که چه شده است...
به نوبه خودم از تمامی اعضاء هیئت علمی و دانشجویان و... که در این تغییر نام رشته زحمت کشیدند تشکر می کنم .
چند سوالی هم داشتم :
تکلیف کسانی که با نام قبلی رشته مدرکشان را گرفته اند چی می شود ؟
آیا نمی شد که یک عنوان مهندسی نیز در اول نام رشته اضافه می شد؟
آیا پست سازمانی کتابدار هم چنان وجود دارد و در استخدامی ها با عنوان جدید آورده می شود یا نه؟
اگر در استخدامی ها با عنوان جدید آورده شود آیا کسانی که با عنوان قبلی مدرک گرفته اند می توانند در این استخدامی ها شرکت کنند؟
آیا با تغییر نام در رشته عناوین فصلنامه های معتبر این رشته نیز تغییر خواهد کرد؟
نام متخصصین این رشته با تغییر عنوان چیست؟ قبلاَ که کتابدار بودیم الان چی؟
بالاخره با این تغییر نام در اوایل کار مشکلاتی پیش خواهد آمد و برنامه های بیشتر علاوه بر برنامه های قبلی اضافه خواهند شد مطمئن هستم که این نام می تواند جایگزین خوبی باشد به شرطی که دلایل منطقی و جواب های سوالات بالا به صورت برنامه ریزی شده و به صورت عملی داده شود.
در آخر هم از زحمات تمامی کسانی که در این تغییر نام تلاش کرده اند صمیمانه تشکر می کنم .
تغییر نام رشته کتابداری را به فال نیک می گیریم و به جامعه "علم اطلاعات و دانش شناسی" تبریک می گوییم. قطعا این اتفاق خوش یمن نتیجه تلاش بزرگان رشته از جمله آقای دکتر مهراد و توجه به خواسته عموم جامعه کتابداری(سابق) است.
اما یک سوال: آیا این نام در جاهای دیگر دنیا (حداقل یک کالج) هم به کار می رود؟ معادل انگلیسی این نام گفته شده
"Knowledge and Information Science"
می باشد که به نظرم دانش شناسی معادل دیگری داشته باشد شاید
Epistemology
با جستجوی دقیق این عبارت
"Knowledge and Information Science"
در گوگل می بینیم که رکورد مرتبطی که حاوی نام رشته ای خاص با این نام باشد یافت نمی شود
حال باید دید جامعه علمی، کتابداران را به عنوان دانش شناسان قبول خواهد کرد؟
ما اسمی را می خواستیم که بتواند در جامعه خودش را معرفی کند. اسمی که در مواقع استعمال نیازی به پاسخگویی به سوالات ایجاد شده در ذهن مخاطب بجهت شنیدنش نداشته باشیم.
یک واژه زنده از صد واژه مرده بهتر است .
دبلیو . جی .بنهام
کلمات به دنیا می آیند زندگی می کنند و می میر ند
بنده هم به نوبه خودم تغییر نام کتابداری را به جامعه کتابداران ایران و اساتید بزرگوار پیشرو در این تغییر نام تبریک و تهنیت عر ض می کنم . انشاءالله این نام جدید به خوبی بتواند شان و جایگاه واقعی و حقیقی دانش آموختگان این رشته را به جامعه نشان دهدا ز زحمات جناب آقای دکتر مهراد و همکاران محترم ایشان در کمیته برنامه ریزی وزارت علوم و سایر اساتید پیشرو در تغییر نام تقدیر و قدردانی می گردد.
قاسمی مدیر گروه کتابداری واحد مسجد سلیمان
پس آنها که مدرک کتابداری دارند چی ؟
نسل جدید بیاید با نام جدید انوقت کتابدران فارغ التحصیل فراموش شوند
پس مدرک تمام فارغ التحصیلان عوش شود
ضمنا نام متخصصین این رشته از این به بعد چه خواهد بود؟ یعنی به جای کتابدار باید بگوبیم دانش شناس!!! و برابر لاتین آن چیست؟ به جای librarian از چه عنوانی باید استفاده کرد؟
با عرض تبریک
تکلیف کسانی که مدرکشون رو با نام کتابداری گرفته اند چی میشه؟
حداقل مهندسی اطلاعات بهتر بود. طرف دو سال کاردانی مکانیک می خونه میشه مهندس! اونوقت ما چهارسال می خوندیم می شدیم کتابدار. الان که دیگه نمیدونم به کتابدارا چی میخوان بگن: مثلا عالم، یا دانش شناس!
در ضمن با تغییر اسم هیچ چیز عوض نمیشه!
ارادتمند
صمیمی نژاد
با دیگر از دفتر گسترش و برنامه ريزی آموزش عالی و اعضای کمیته تغییر نام تشکر می کنم که بلاخره به درخواست جامعه کتابداری ایران جواب مثبت دادند.
و من الله توفیق
تشکر فراوان از تمامی دست اندرکاران بویژه جناب آقای دکتر مهراد
امید که این تغییر نام، منشا تحولات بیشتر باشد.
استاد مهراد، به واقع چهره ماندگار کتابداری ایران بوده، هستند و خواهند بود. بعید میدانم اثری که ایشان در رشته کتابداری سابق و علم اطلاعات و دانش شناسی داشته اند، شخص دیگری تاکنون داشته باشند
با آرزوی سلامتی برای ایشان
محمدرضا کیانی
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند
من هم تبریک میگم! امیدوارم آغاز تحولات جدید در رشته باشه!
مسلماً در اینکه نام رشته می بایست تغییر می کرد بنده هیچ شکی ندارم. اما نکته مهمتر اینکه اگر قرار است عنوان دیگری جایگزین عنوان قبلی شود، باید کاملاً گویا و جامع و مناسب باشد. به نظر بنده عنوان علم اطلاعات و دانش شناسی صرفاً گویای محتوا و موضوع اصلی است مانند اینکه به کسی که در شغل نانوایی کار می کند عنوان خمیر اطلاق شود در حالیکه خمیر، خمیرمایه اصلی شغل نانوایی است.
ازان مقام عالي تشكرلازم را داريم به خاطرزحمات وپيگيري هاي زياد شما كه توانستيد اعتمادبه نفس كتابداران را زياد كنيد
در اون صورت اسم جذاب تر و ميزان ثبت نام و اشتياق دانشجويان به ادامه تحصيل در اين رشته بيشتر مي شد. بهرحال كاريه كه شده. و اينكه اسم انتخاب شده طولاني هست. به نظرم همون مهندسي علم اطلاعات بهتر بود !
به نظر بنده نام مناسی است و قطعا در تقویت انگیزه و شرایط جذب کتابداران بسیار تاثیر گذار است.
والسلام علیکم
حسن زاده
دانشگاه تربیت مدرس
نام دانش شناسی را سالها پیش هوشنگ ابرامی پیشنهاد داده بود . علم اطلاعات با علوم اطلاعات تفاوت دارد!